Lepinguga tutvunud Eesti Energia juhatuse ja nõukogu liikmed kinnitasid eile, et Narva Elektrijaamade 49 protsendi aktsiate müügi lepingu tingimused ei vasta NRG-le eelnevalt esitatud nõudmistele.

"Väidan, et investeeringute tootlus läheb NRG-le esitatud tingimuste vastaselt üle 12 protsendi," ütles Eesti Energia juhatuse liige, finantsdirektor Sandor Liive. Arvutustel kasutasin seejuures täpselt sama finantsmudelit, mida NRG-le kirja ette valmistades, kinnitas ta. Kõik arvutused on tehtud lepingutingimustes kahe energiaploki renoveerimise puhul, sest ühe ploki renoveerimise hinda pole veel välja arvutatud, ütles Liive. Neid puudusi on lepingus teisigi, kuid lubatust suurem tootlus on nende seast kõige olulisem, lisas ta.

Majandusminister Mihkel Pärnoja väitel Liive eksib. "Arvan, et mul ja valitsuse finantsnõustajal on rohkem andmeid kui Eesti Energial ning võin kinnitada, et tootlus vastab valitsuse esitatud tingimustele ja võib kujuneda isegi senisest soodsamaks," ütles Pärnoja.

Liive ütles, et tootlus saab olla alla 12 protsendi vaid juhul, kui arvutuste finantsmudelit on lepingu vastaselt muudetud või kui valitsuse ja NRG vahel on sõlmitud mingeid salakokkuleppeid.

Eesti Energia nõukogu liige Mati Valdma ütles, et ka tal tekkis lepinguga tutvudes küsitavusi, kuid ta ei soovinud neid avalikustada.

Reformierakonda kuuluva nõukogu liikme Kalev Kuke sõnul oli ta lepingutingimustega tutvumise järel positiivselt üllatunud.

Eile peaminister Mart Laari, Mihkel Pärnoja ja Eesti Energia juhatuse esimehe Gunnar Okiga kohtunud Meri teatas, et Eesti jaoks on julgeolekupoliitiliseks eelistuseks ühenduse loomine Lääne-Euroopa elektrivõrkudega, mis ühtlasi tähendab Eesti elektrivõrkude lahtiühendamist Loode-Venemaa piirkonna energiasüsteemist.

"Presidendi arusaamad julgeoleku kaalutlustest ei erinenud valitsuse seisukohtadest," ütles valitsuse pressibüroo direktor Kaarel Tarand.

Pärnoja sõnul kinnitas ta Merile, et Narva jaamade 49 protsendi aktsiate müük NRG tütarfirmale aitab kaasa Venemaa riski vähendamisele ning tõstab elektriga varustatuse kindlust Eestis. "Okk väljendas teatud kahtlusi, kuid need tuginesid oletustel," lausus Pärnoja.

Oki kommentaari ei õnnestunud eile saada.

Narva Elektrivõrk ei nõustu elektrimüügi tingimustega

USA firmale kuuluv Narva jaotusvõrk AS Narva Elektrivõrk pole nõus Eesti Energia poolt neile pakutud elektrimüügi tingimustega.

"Eesti Energia hinnapakkumine sisaldab meie jaoks üpris suurt hinnatõusu ja meilt küsitakse elektri tellimisel liiga täpseid mahtusid," ütles USA energeetikakontsern Cinergyle kuuluva Narva Elektrivõrgu peadirektor Ahti Puur. "Kui meie võtame tellitust vähem või rohkem elektrit, siis peame rängalt peale maksma."

Me pole elektri tarbijad, vaid vahendajad ja väga täpselt ei saa tarbimist ennustada, selgitas Puur. "Kui Eesti Energia meie taotlusele tingimusi leevendada vastu ei tule, on asi üsna nutune. Meil on elektri import piiratud ja mingi koguse peame võtma Eestist. Peale Eesti Energia pole kelleltki seda võtta."

Keskmiselt oleks hinnatõus Narva Elektrivõrgule 12 protsenti. Meelevaldset hinnatõusu ei saa Puuri sõnul tarbijatele edasi suunata.

Praegu ei tähendaks hinnatõus tarbijatele midagi, sest Narva Elektrivõrk on juba kinnitanud hinnatõusu

1. veebruarist. Tõstsime oma tariifid samale tasemele, kuhu Eesti Energia tõstab oma tariifid 1. jaanuarist, ütles Puur.

Aare Reivart