Kaitseministeerium paneb juuli alguses paika Vabadussõja võidusamba püstitamise uue ajagraafiku: varasemate kokkulepete järgi pidanuks vundament valmima 20 päeva tagasi, tegelikkuses pole ministeeriumil veel ehitusluba.

Monumendi rajamist on saatnud ajakavva arvestamata jäetud viperused, alates keskkonna- ja muinsuskaitsjate etteheidetest, arheoloogiliste leidude ülevaatamise viivitustest ning lõpetades projekti linnaplaneerijatele vastuvõetavaks muutmise raskustega.

Tüli klaasitehasega

Eesti Ekspress kirjutas eile, et autorid võitlevad Tšehhi klaasivabriku kehva töö vastu. Põhjuseks on silmatorkavad klaaspaneelide kinnitused, sest soov oli kinnitused märkamatuks jätta. Ajaleht kirjeldab, et poltide pärast tekkis tüli ka mai keskel eestlaste külaskäigul Sans Souci klaasitehasesse, kus samba annetusi koguva sihtasutuse Vabaduse Monument juht Aivar Reivik keelas linnadisainer Urmas Kaldarul kinnitusi pildistada. Tšehhide loal said pildid tehtud tingimusel, et avalikkus neid ei näe.

Nüüd on mustadest tihenditest loobutud, kuid autorid pole kindlad, kas poldipeadele kleebitavad klaaskatted varjavad kinnitused täielikult. “Koostöö klaasitehasega on läinud väga hästi. Päris nii ei saa öelda, et me tülis oleme, see on liialdatud, absurd,” ütles eile üks Vabadussõja võidusamba autoreid Rainer Sternfeld.

Küll tuleb tema sõnul arvutuslikult tõestada, kas samba kinnitamine poltidega on ainuvõimalik lahendus: “Täna meil ei ole kindlustunnet, et see on ainuke variant. Kui see konkreetne lahendus jääb, siis sellega saab edasi töötada ja pole muret – peab olema idealist.”

Kaitseministeeriumi infrastruktuuriosakonna juhataja Veiko Pärlini sõnul valmistavad tšehhid juuli keskel uue poldikatetega töö, näidates ühtlasi ette paneelide ühendamise.

17 märkust linnalt

Viis kuud enne monumendi avamise ajaks märgitud 28. novembrit käivad alal endiselt arheoloogilised väljakaevamised ja kaitseministeeriumil puudub ehitusluba. Kaitseministri nõuniku Riina Vändre sõnul tõkestab samba valmimist munitsipaalbürokraatia. “Linnapea äraolekul on osa ametnikke hakanud venitama samba ehituse alustamiseks vajaliku ehitusloa väljastamisega,” ütles Vändre.

Linnaplaneerimisameti juhataja Toomas Õispuu juhib sambaala projekteerinud SWECO Projektile saadetud kirjas tähelepanu võidusamba kompleksi eskiisprojektist leitud 17 probleemsele kohale (kuidas liidetakse samba platoo ja parkla, kuhu suunatakse sademevesi, kuidas markeeritakse müürid, prügikast vajab uut asukohta jms).

Muu hulgas otsustas möödunud nädalal muinsuskaitse ekspertnõukogu, et 17.–18. sajandi päritolu eskarpmüür samba asukohas tuleb tingimata eksponeerida ning see eeldab, et projektis muudetakse trepi kõrgust.

Jonn asjaajamises

Tallinna linnaarhitekt Endrik Mänd ütles, et eelprojekt ehitusloa taotlusega saabus ametisse sel nädalal, see vaadatakse läbi ja teema jõuab järgmisel neljapäeval linnakujunduskomisjoni. “Vastavalt kokkuleppele kaitseministeeriumiga oleme ehitusluba andmas mitmes osas: eraldi maastikulistele heakorratöödele ja võidusamba nulltsüklile ja hiljem samba maapealsele osale,” ütles Mänd.

Mänd kinnitas, et projekti menetlemisega ei ole jonnitud. “Linnaplaneerimisametis töötavad spetsialistid. Saan riigi murest aru – tegemist on tähtsa ja kiire projektiga, aga meil on nõuded, millele projektid peavad vastama,” ütles ta.

1küsimus

•• Kas sammas saab 28. novembriks valmis? Kui mitte, siis milline on plaan B?

Vastab

Veiko Pärlin, kaitseministeeriumi infrastruktuuriosakond

•• Ei ütle täna tähtaega, enne kui linnaplaneerimisamet on ehitusloa väljastanud. Plaan B tekib lähiajal, kui meil ikkagi selgub, kuidas linnaplaneerimisamet menetleb neile esitatud loaprojekti. Juuli alguses peaks olema selge, kas saame ehitusloa.

Oleme vahepeal võtnud kasutusele meetmed, mis võimaldaks samba õigel ajal avada. Monoliitne raudbetoonkonstruktsioonivalu, mis oli plaanis teha platsil, tehakse nüüd tehases ja kandekonstruktsioon monteeritakse väljakul kokku.

Praegu me ei ole väga tõsiselt seda üldse kaalunud, et ei jõuaks õigeks ajaks valmis.