Riigimetsa majandamisega keskuse ja sotsiaalministeeriumi vahel sõlmitud leppe kohaselt saab ajutiselt tööd umbes 1500 inimest, kelle põhiliseks tööks on võsaraie looduskaitseobjektidel ja looduskaitsealadel.

„Koostöö RMK-ga on esimene omalaadne ettevõtmine, kuid ma loodan, et ka teised organisatsioonid ja ettevõtted järgivad head eeskuju ning aitavad töökohti juurde luua,“ kommenteeris sotsiaalminister Hanno Pevkur Päevaleht Online´ile.

Ministri sõnul on praeguses tööturuolukorras kiituse ära teeninud iga ettevõte või asutus, mis loob uusi töökohti, eriti veel, kui neid on sadu või isegi tuhandeid. Huvi palgatoetuse vastu näitab tema arvates seda, et tänane tööturg vajab väikest lisatõuget, et uuesti tõusule pöörata.

„Loodan, et ka teised uuendused tööturu elavdamisel aitavad juurde luua uusi töökohti. Oluline on siiski meeles pidada, et töökohti loovad eelkõige ettevõtjad, kellele riik saab tagada korraliku õiguskeskkonna ja võimaluste piires ka muud abi, mille heaks näiteks palgatoetus on,“ lisas Pevkur.

Nestor kiidab algatust

Endine sotsiaalminister Eiki Nestor on väga suur sotsiaalsete töökohtade pooldaja ning kiidab ka koostöö RMK-ga heaks.

„Iseasi, et see ei pöörduks mingiks pilaks. See Tallinna värk on sotsiaalsete töökohtade pilamine,“ selgitas ta, viidates pealinna loodud reisisaatjate ametikohtadele.

Avaliku võimu eesmärk selliste projektide juures on Nestori sõnul asjaolu, et pikka aega tööta olnud inimestel ei kaoks ära tööharjumus. Valdavalt tehakse seda aladel, kus avalikul võimul on teatud kohustused, kuid ei ole täpselt kirja pandud, kuidas ja millises ulatuses neid täitma peaks.

„Selliste töökohtade loomine on küll õige, seda tulebki vaadata kui ajutist lahendust,“ lisas Nestor, kelle arvates on mingi ettevõttega kokkuleppe sõlmimine kõige mõistlikum ja ideaalsem lahendus.

Endise sotsiaalministri sõnul eristab taolisi töökohti Tallinna loodutest see, et inimesed hakkavad tööle n-ö ilma kaamerateta. „Need, kes seal bussis sõidavad, nad on sinna pandud selleks, et me neid näeks, aga me ei saa aru, miks nad sinna pandud on,“ selgitas Nestor, kelle arvates näiteks metsas tööle asuvatel inimestel seda probleemi ei tule.