Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse (MISA) nõukogu juhtkujude seas on valitsuspartei liikmed Laine Randjärv ja Tatjana Muravjova, kuid MISA esindajad väidavad endiselt, et projekti 77 000 euroga toetades ei teadnud keegi, millised hakkavad vaidlusalused saated täpsemalt välja nägema.

„Silmapaistvad inimesed”

Esialgu lubas Inforing sarjas „Tuntud ja tundmatu Eestimaa” tutvustada venekeelsele publikule Eesti kultuuri alates verivorstist kuni suitsuräimeni, kuid ootamatult selgus, et 18 filmitud saate seas on portreelood kaheksast reformierakondlasest.

Kummalisel kombel ei saa MISA esindaja Meelika Hirmo sõnul asutus eraldatud raha esialgu tagasi nõuda, sest esialgsesse projekti ei pea kirjutama inimeste nimesid, kellega saateid tehakse. Kuni pole selge, et aasta lõpus esitatavas aruandes pole reformierakondlaste kõrval tõesti ka suitsuräime ja verivorsti tutvustatud, ei saa ka midagi projektile ette heita.

„Filmikangelaste valik on meil lai ja põhjalik, see koosneb inimestest, kes esindavad Eestit. Need on inimesed, kes tegelevad eri aladega, klaasikunstnikud, keraamikud, hobuserautajad, skulptorid, kohalikud ajaloolased, muusikud, inimesed, kes esindavad Eestit rahvusvaheliselt, näiteks Euroopa Parlamendis või riigikaitses,” tutvustas Smirnov. „Me ei ole erakondlikult erapoolikud: valisime inimesed, kes millegagi silma paistavad.”

Piinlikku olukorda sattunud reformierakondlased tunnistavad, et nemad ei teadnud projektist midagi täpsemalt. „Ma ei olnud teadlik ei tellijast ega ka valikukriteeriumidest,” kinnitas Andrei Korobeinik. „Sain ettepaneku tutvustada Eesti e-teenuseid ega olnud kursis teiste filmide teemadega.” Korobeiniku hinnangul oleks filmisarja persoonide valik võinud ka mitmekülgsem olla.

Kõige enam kõlapinda leidnud märkusega sai eilsel valitsuse pressikonverentsil taas kord hakkama rahandusminister Jürgen Ligi, kellest küll filmi ei tehtud, kuid kes võttis sõna keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse eest, kes osales filmis „Keskkonnaministriga loodusest ja ilu olemusest”.

„Kolleeg Keit [Pentus-Rosimannus] tuli eile (üleeile – D. L.) ise kurtma, et tal polnud õrna aimugi. Tal paluti kaamera ees kommentaare või seletusi anda, kuid pärast oli ta väga šokeeritud, sest ei teadnud, et MISA seda rahastas. See on totakalt tehtud, kui on valitud ainult tuttavaid,” kommenteeris Ligi. „See on kehvasti.”

Eesti Päevalehega suhelnud Ida-Virumaa asjadega hästi kursis olevad inimesed tõid Inforingi puhul esile ka varasemaid sooje suhteid MISA nõukogu juhtiva Laine Randjärvega, kes esines Inforingi suvefestivalil Slaavi Pärg. Randjärv ütles ERR-ile, et peab riigi rahaga finantseeritud filmiprojekti kallutatust kahetsusväärseks, ent persoonide valik oli tootja enda otsus.