MISA ei ole asutus, mis tegeleb poliitika kujundamisega. Me oleme rakendav asutus, mis viib ellu valitsuse integratsioonipoliitikat oma pädevuse raames. Samas igasugune argumenteeritud ja tasakaalukas debatt, lugupidaval ja heatahtlikul moel on ühiskonna integratsiooni mõistes absoluutselt oluline.

Millisena näeb MISA lahendust praeguste valimistega teravalt välja tulnud venekeelse valijaskonna mitte kaasamisele (nn valgete erakondade poolt)?

Väga oluline on tegeleda elanikkonna kaasamisega laiemalt, sealhulgas erinevate rahvuste kaasamisega. Seejuures on kindlasti oluline ka ühise inforuumi jätkuv arendamine, keeleoskuse suurendamine (võrdsed tingimused tööturul ja mujal), Eesti kodakondsuse taotlejate arvu suurenemine ning palju muud. 

MISA ei tegele valimistemaatikaga, see roll on pigem riigiteadlastel, kodanikuliikumistel (näiteks Valitsemise valvurid jne) ja parteidel. Igal juhul oleks seda mõistlik küsida nn valgetelt erakondadelt, kuidas nemad oma kampaaniat ja kaasamist täpsemalt näevad. 

MISA pakub ja toetab lõimivaid tegevusi teistel tasanditel - tööelu, täiendõpe, tasuta lõimumisele kaasa aitavad koolitused, kultuurielu edendamine, rahvuskultuuriseltside töö toetamine, erinevad projektikonkursid koostegemiste suurendamiseks jne. Me usume, et integratsiooniga tuleb tegeleda väga mitmetel tasanditel ning meie tegevused ei ole seotud erakondliku poliitikaga, kuid on igal juhul seotud meie tegevuste kaudu kõrvalseisjate kaasamisega, mitte kõrvale jätmisega.

Esmaspäeval on EPL-is plaanis integratsiooniteemaline ümarlaud, kuhu on kutsutud erakondade esindajad. Mida sooviksite neilt selle temaatikaga seoses küsida?

Meid huvitaks, kuidas erakonnad näeksid (ja mis tasandil) integratsioonipoliitikas ühisosa? Mille nimel oleks võimalik koos ja vastandumata töötada? Ümarlaual osalejad võiksid siinkohal silmas pidada tegevusi või põhimõtteid, mis ei süvendaks lõhet ja stereotüüpe Eesti ühiskonnas.

Eesmärk peaks ju olema ühiskond, kus inimesed olenemata rahvusest tunneksid, et neil on võimalus siinset ühiskonda kujundada ja selles osaleda.