EMT avalike suhete juht Kaja Sepp ütles, et enamasti saab maht täis siis, kui inimesed on valinud vale paketi. „Tavaliselt võetakse endale e-maili ja ilmateate jälgimiseks sobilik andmemaht, mis suuremate failide allalaadimisel ja video vaatamisel kiiresti ületatakse,” ütles Sepp.

Sundust pole

EMT mobiilse interneti pakkumised jäävad ligemale viiest eurost kuni 25 euroni. Sepp rõhutas, et operaator ei sunni inimest pärast mahu ületamist 21-sendist lisaraha megabaidi eest maksma. Allalaadimise kiiruse lihtsalt läheb väga väikeseks.

Tele2 kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt ütles, et ka neil on mõistliku kasutamise põhimõte, mis lubab kuus kuni 30 GB andmemahu ulatuses kiiret internetti.

Elisa piirmäära, 50 GB kuus, on äärmiselt raske ületada, ütles operaatori suhtekorraldusjuht Marika Raiski.

ERR-i veebiarendusjuht Andrius Lokotaš selgitas, et m.err.ee pakutavat pilti on võimalik valida kahe kvaliteediga. Vähemkvaliteetne telepilt mobiilis kulutab tunnis 175 ja parem 352 megabaiti.

Seega kliendid, kellel on kuus 500 megabaidi piiranguga pakett, saavad kesisema kvaliteediga vaadata kolm tundi saateid ehk ligi kaks jalgpallimängu. Pakettidega, kus piirangut ei ole, saab normaalkasutaja EMT-s vaadata 86 tundi jalgpalli ehk 57 mängu, Tele2 kasutaja poole rohkem ja Elisas 190 mängu.

Taavi Eilat on TÜ ajakirjandustudeng ja Eesti Päevalehes suvepraktikal.


KOMMENTAAR

Nutitelefon ja piiramatu internet käivad kokku

Henrik Roonemaa
Digi peatoimetaja

On olemas mõned app’id, millega on võimalik jälgida kulutatavat andmemahtu, kuid üldiselt on nutitelefon mõeldud ikkagi kasutamiseks koos internetiga.

On ülimalt tark mõte võtta pakett, kus internet on piiramatu mahuga. Telefon uuendab vaikimisi tarkvara ja kulutab juba üksi sellega palju andmemahtu. Ka hinnavahe pakettide vahel ei ole väga suur. Milleks tekitada omale peavalu ja oodata SMS-i, mis teavitab andmemahu ületamisest?