Hansapanga juhatuse esimehe kohalt lahkuv Jüri Mõis tahab pühenduda oma investeerimisfirma arendamisele ja proovida kätt ühiskonnaelu mõnes teises valdkonnas. Jüri Mõis, kuivõrd on lahkumine Hansapanga juhatuse esimehe kohalt seotud teie enda sooviga, kuivõrd Swedbanki survega?

Ettepanek lahkumiseks tuli Swedbankilt. Nõustusin sellega, sest minu tõekspidamistes on kindel seisukoht, et omanikul on õigus valida, kes tema ettevõtet juhib.

Tuleb arvestada sellega, et Swedbank investeeris Eestisse hiljuti kokku ligi 3,5 miljardit krooni.

Minu arvates lisas see investeering oluliselt rahvusvahelist usku Eesti majandusse ning on andnud ka kaudse tõuke teisteks säärasteks investeeringuteks. Niisuguses olukorras oleks minu vastuseis suuromaniku soovile olnud väiklane ja andnud ka rahvusvaheliselt halva signaali eestlaste arusaamadest majanduse juhtimisel.

Teisalt on mul viimasel ajal olnud järjest raskem tööle motivatsiooni leida. Mulle tundub, et ala, kus mina suutsin olla efektiivne – karm olelusvõitlus – on Hansapanga jaoks ümber saanud. Algamas on “kõrgpilotaazh”, kus partneriteks on rahvusvahelised finantsringkonnad ning kuhu sobivad enam sellised mehed nagu Indrek Neivelt, tema asumine esimese juhi positsioonile oligi ainult aja küsimus.

Kas teie ja Swedbanki vahel on ilmnenud mingeid erimeelsusi?

Ei, meil pole olnud mingeid erimeelsusi ega konflikte. Muidugi kauplesime kõvasti aktsiaemissiooni küsimustes, aga sellest said minu arust mõlemad pooled aru kui äri normaalsest protseduurist.

Mille poolest sobib Hansapank Eesti peadirektor Indrek Neivelt paremini teie praegusele ametikohale?

Indrek Neivelt on aktsepteeritud liider nii Hansapanga inimeste kui ka klientide seas. Tal on väga head suhted Eesti firmajuhtide ning samuti rahvusvaheliste finantsorganisatsioonide esindajatega, lisaks Stockholmi ülikooli haridus ja hea kogemus panganduse südame – laenuriskide võtmise ja haldamise alal. Ta on rohkem pankur kui mina.

Millega nüüd tegelema hakkate?

Minu elus on keeratud uus lehekülg ja ees on uus algus. Majanduslikult olen saavutanud päris hea järje ja mul pole peaaegu mingeid kohustusi. Kõigepealt tahaksin korrastada oma investeerimisfirma JMB Investeeringute AS majandustegevuse ja viia selle palju süstemaatilisemale alusele.

Oleks ka päris huvitav, kui suudaksin oma senist kogemust rakendada ühiskonnaelu mõnes teises valdkonnas.