Hella Hundi tegevjuhi Andres-Andi Sarve sõnul oli Tallinna kultuuriväärtuste ameti otsus neile endilegi üllatuseks. “Väide, et seni kolm aastat edukalt eksisteerinud väliterrass nüüdsest enam üldse Rohelise turu ning vanalinna miljöösse ei sobi, näib ootamatu.”

Mitmeid kuid kestnud arutelud Tallinna kultuuriväärtuste ametiga said pubi tegevjuhi sõnul alguse erimeelsustest terrassi värvide ning mõningate detailide pärast. Kevadeks selgus, et senisel kujul on terrass linnale aga täiesti vastuvõetamatu.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialisti Helen Kallaste sõnul võttis spetsiaalne komisjon tõesti vastu otsuse, et Hella Hundi puidust väliterrass senisel kujul vanalinna enam ei sobi.

Pubi ja terrass on erinevad

Roheline turg on linnale kuuluv maa-ala, mida renditakse ka Hellale Hundile. Sealsamas on aga Rohelisele turule paigaldatud pingid neile linnakodanikele, kes soovivad seal aega veeta ilma pubi külastamata.

“Katus ja postid jätsid väga putkaliku mulje ning üleüldse tundus see ehitis muust ümbrusest eralduvana,” selgitas Kallaste.

Eile keskpäeval Hellas Hundis lõunatanud pubikülastaja Villu Koskaru sõnul peitub Hella Hundi võlu siiski eelkõige pubi sees. “Kuna Rohelise turu park on olnud halva kuulsusega ning pigem lärmakas paik, siis vanast terrassist ma väga puudust tunda ei oskagi,” arvas Koskaru.

“See, et terrassi avamine on paar kuud hilinenud just vaidluste tõttu, on kahtlemata pubile majanduslikke kahjusid kaasa toonud,” sõnas pubijuht Sarv. Otsusest ollakse küll nördinud, kuid ometi ei jää Hellal Hundil muud üle kui terrass kultuuriväärtuste ameti ettekirjutuste järgi ümber teha.

Uuendatud väliterrass, mis nüüdsest saab nagu teised välikohvikud pastelsetes toonides päevavarjud, avatakse pubi tegevjuhi sõnul külastajatele lähipäevadel.

Keelatud on maitsetud reklaamid

•• Muinsuskaitse osakonna peaspetsialisti Kallaste sõnul kuulub kogu vanalinn ning mõneti ka seda ümbritsev ala muinsuskaitse alla ning seepärast peavad kõik seal tegutsevad kohvikud ja baarid saama muinsuskaitse osakonna komisjoni heakskiidu.

•• “Keelatud on kindlasti suurte reklaamkirjadega varjud, plastist lillekastid ning mittesoliidne mööbel.”

•• Kohvikute terrassid kooskõlastatakse tähtajaliste lepingutega üheks aastaks. “Kuna me aga üritame vanalinna iga aastaga viisakamaks ja soliidsemaks muuta, siis võib tõesti juhtuda selliseid olukordi, et varem sobinud lepingud nüüd tagasi lükatakse.”