Muinsuskaitseamet tegi linna­planeerijatele ettepaneku teha Maakri piirkonna kõrghoonete ala kohta selgitav makett. „Sobivas mõõtkavas makett olemasoleva ja planeeritava hoonestusega annaks võimaluse visualiseerida selgemalt kavandatud linnaehituslikke põhimõtteid,” seisab muinsuskaitseameti juhi Kalev Uustalu kirjas linnaplaneerimisameti juhatajale Toomas Õispuule. Ka heidab muinsuskaitse ette, et kõrghoonete teemaplaneeringus menetletakse ühe tervikliku piirkonnana märgitud ala üksikute kinnistute kaupa, omamata visualiseeritud ülevaadet tervikust.

Linnaarhitekt Endrik Mänd sõnas, et maketi loomist kaalutakse, kuid ametil on seoses ettepanekuga omad kõhklused. „Kõrghoonete teemaplaneeringus on määratud piirkonna hoonestustihedus, mitte hoonete täpsed asukohad. Kuna piltlikult öeldes võib seal paikneda näiteks kuus 30-korruselist hoonet või 30 kuuekorruselist hoonet, tuleks välja mõelda, kas ja kuidas oleks võimalik see makett valmistada eri lahendusvõimalusi kajastavana,” sõnas Mänd. Klassikalise maketi asemel võib Männi hinnangul kaaluda ka 3D-mudeli väljaarendamist. Linna tellitud viimane n-ö traditsiooniline makett asub praegu arhitektuurimuuseumis, selle täiendamisel ei näe Mänd erilist mõtet.

Arhitektide liidu juhi Peeter Pere sõnul on makett töövahendiks nii arhitektile kui ka selgitusvahendiks vaatajale ja otsustajale. Maakri kvartalis oleks Pere sõnul linnal veel võimalusi tegevuste koordineerimiseks, kuna praegu on arendustempo maha võetud. „Hiljuti sattus näppu Riiga kavandatav uus piirkond – Uus-Hansa Keskus ehk New Hansa City, mille piirkond on meie kvartalite sarnane või suuremgi. Seal oli kogu alale tehtud arhitektuursete mahtude kõrval ka terviklik kliimaanalüüs ja energialahenduse ettepanek. Nii et – tark ei torma,” sõnas Pere. Ta märkis, et Maakri kvartalis, kus senini on ala plaanitud krundikaupa, oleks ka arendajatel kasulik arenduskavadele inventuur teha.

Vanalinna 3D-mudeli rakendus valmib 2011. aastal

•• Möödunud aasta lõpus sai lin­naplaneerimisamet Euroopa Liidu tõukefondide infoühiskonna edendamise meetme välis­projekti „Tallinna vanalinna 3D-mudeli loomine ja avalikku kasutusse andmine” eeltaotlus rahuldatud. Käimas on projekti viis hanget.

•• „Soovime, et vanalinna 3D-mudeli rakendus saaks valmis ajaks, kui Tallinn on kultuuripealinn. Virtuaalne mudel hõlmab peale vanalinna kolmemõõtmelisena esitamise ka turistide jaoks olulist informatsiooni,” täpsustas Ave Kargaja linna geoinformaatika osakonnast.

•• 3D-rakendus koos mudelitega tehakse kasutajale kättesaadavaks interneti vahendusel.

•• 3D-rakendus peab hanke kohaselt olema jätkusuutlik süs­teem ning võimaldama nii 2D- kui ka 3D-andmete lisamist, muutmist, ala laiendamist ja muud.