Viru tänava alguses on paremal pool teed seitsme kohaga taksoplats, mis kuulub Tulika Taksole.

Eesti Päevalehele on teada ka konkreetne juhtum neljapäeval, kui Viru tänava parkimisalal vaidlesid kohale tulnud munitsipaalpolitsei parkimiskontrollijad ja Tallinn Takso taksojuht. Lõpuks trahvi ei tehtudki, sest takso parkis tavasõidukina.

Alusetu kius?

Anonüümsust palunud Tallinn Takso taksojuht kinnitas, et tal on täielik õigus probleemsele alale parkida. „Tohib, kui klient on peal, ning ka siis, kui takso teenindab liikumispuudega inimest. Kolmandaks võib takso olla katki, ka siis tohib. Neljandaks ei ole see praegu takso, sest plafoon ja hinnakiri on eemaldatud,” rääkis taksojuht. „Tõesti tekib mingi hetk, kui ma rikun siin seadust, kuid ma ei saa ju haihtuda pärast seda, kui olen kliendi maha pannud ning ootan järgmist klienti,” lisas sohver.

Tallinn Takso taksojuhi arvates kiusavad teised taksofirmad neid pidevalt ja alusetult. „See on jõhker konkurents, mis siin Tallinnas taksode vahel toimub. Tulika taksod pidevalt kaebavad, aga mul on täpselt samasugune õigus kliente teenindada. Minu raha läheb täpselt samamoodi linnakassasse,” kurtis taksojuht.

Nagu Eesti Päevaleht kolme nädala eest kirjutas, on Tallinn Takso puhul tegemist FIE-dest taksojuhtidega, kes teenindavad kliente keskmisest kõvasti kõrgema tariifi alusel.

Munitsipaalpolitsei pressiesindaja Monika Lestbergi sõnul on viimase kahe kuu jooksul taksopatrull Viru tänava alguses karistanud valesti parkimise eest seitset taksojuhti. Sedasorti rikkumise korral saab trahvi teha kuni 40 euro ulatuses. Lestbergi kinnitusel püüab munitsipaalpolitsei selliste taksojuhtide elu keerulisemaks teha võimalikult tiheda kontrollimisega. Parkimiskontrolli ja taksopatrulli aktiivsest tegevusest hoolimata sõidavad Lestbergi sõnul taksod neid nähes kohe minema.

Tallinna taksokomisjoni kuuluva Koit Pikaro arvates ei muutu senikaua midagi, kuni munitsipaalpolitsei ei tea, mis toimub. „Mupo ei suuda taktikaliselt fikseerida, millised rikkumised seal on,” ütles Pikaro.

Trahvi kasvatav mõju

Esimest korda tõi Tulika Takso probleemi taksokomisjonis arutlusele aprillis 2010. „Aga ütleme ausalt, taksokomisjon on vaid selleks, et auru välja lasta,” põrutas Pikaro.

Kesklinna politseijaoskonna piirkonnavanema Uudo Sepa sõnul on Viru tänava ots üleüldse problemaatiline, ehkki ei saa öelda, et just Tallinn Taksoga keskmisest rohkem tüli oleks. „Ma tean, et peale Tallinn Takso on seal ka muud taksod, mis segadust tekitavad. Kui see ala on väga ära ummistatud, siis minnakse patrulliga ja lüüakse kord majja,” rääkis Sepa. Ta näebki ainsa lahendusena seda, et patrullid pööraksid sellele piirkonnale veelgi rohkem tähelepanu. „Kui taksojuht saab kolm-neli korda rahalise trahvi, siis ta kuuletub ja ehk enam sinna ei tule,” arvas Sepa.