Kännu Kuke veeres asuva platsi kasuks räägib lisaks logistiliselt soodsale asukohale ka tõik, et tegemist on linnale kuuluva maaga, mistõttu oleks sinna turu rajamine palju kergem ja nõuaks vähem investeeringuid. Mõistliku suurusega investeeringu laeks oleks linnaosavanema sõnul 15 miljonit krooni.

„Turg on see, millest Musta­mäel on puudus, seda on näidanud ka siiamaani tehtud uuringud. Meil on palju eakaid inimesi, kellele oleks kindlasti sellist koduturgu vaja,” rääkis Laats. Turg oleks tema sõnul aasta ringi lahti ja nii sise- kui ka välilettidega. „Kindlasti tahame alustada nii kiiresti kui võimalik, kuid detailplaneering võtab oma aja,” jättis Laats avamisaja lahtiseks.

Lasnamäele ka turuhoone

Kui Kännu Kuke kõrval asuva krundiga peaks siiski midagi viltu vedama, on linnaosal varu­plaan: Tammsaare tee garaažide taga asub samuti üks linnale kuuluv parkimisplats. „See võiks olla isegi parim koht, aga ligipääsetavus elanikele pole kahjuks nii hea kui Kännu Kuke puhul,” sõnas Laats. Kui turu lõplikus asukohas kokku lepitakse, lubas Laats korraldada inimeste seas küsitluse.

Abilinnapea Taavi Aas kinnitas möödunud nädalal, et Lasnamäele plaanitud munitsipaalturg tuleb aadressile Punane 48a ja linn kavatseb selle valmis saada kas selle aasta lõpuks või tuleva aasta alguseks. Praegu on valmimas turu eskiisprojekt, mille järel saab koostada juba täpse ehitusprojekti.

„Detailplaneering loodetakse valmis saada sügiseks,” rääkis linnaosa avalike suhete nõunik Johannes Merilai. Tänavu investeeritakse turu rajamisse 4 miljonit krooni, kogumaksumus on aga 12 miljonit. „Väljanägemiselt peaks turg tulema üpriski sarnane Nõmme turuga. Turuhoone saab valmis järgmisel aastal,” sõnas Merilai.

Täpne kohtade arv pole veel selge, kuid eskiisprojekti lähteülesandes on ette nähtud 4000 ruutmeetrit ehituspinda. Kõige rohkem ruumi on plaanitud lihatoodetele, enam-vähem võrdselt on esindatud piimatooted, lilled-kuivained ja hooajakaubad. Turule on kavandatud ka kohvik ja purskkaevuga ala.

Linnaosadel elav huvi oma turu vastu

Lasnamäe turud erakätes

Põhja-Tallinn jäi kalaturuta

•• Praegu on Lasnamäel kaks turgu: siseturuna tegutsev Pae turg ja Priisle väliturg. Mõlemad on erakätes.

•• Punane 48a krunt asub pea­aegu Lasnamäe keskpunktis – selle ümber on palju elumaju, Punane Selver jms. Kinnistu ostis Tallinna linn Reformierakonna võimuloleku ajal jäähalli rajamiseks, see jäi aga ehitamata. Krundil olid kaua aega eelmise hoonestuse varemed, mis möödunud aasta lõpuks likvideeriti.

•• Linna omandusse kuuluvate munitsipaalturu pindade eraette­võtetele ja üksikisikutele väljarentimisel lubab linna lähtuda põhi­mõttest: pakkuda tuleb eelkõige kodumaist ja ökoloogiliselt puhast kraami. Oma turgude vastu on huvi tundnud kõik linnaosad.

•• Praegu on ainus munitsipaalturg Nõmmel.

•• Põhja-Tallinnas pole hoogu sisse saanud mullu kevadel linnahalli juurde plaanitud kalaturg. Kristiine linnaosas, millel pole kunagi oma turgu olnud, on võimaliku turuplatsina olnud kõne all Kotkapoja, Tulika tänava ja Nõm­me tee ristmiku juures asuv haljasala.