Tartu ülikooli kliinikumi naistekliinikus oleks eile saanud vastuvõtuaja suvalise naistearsti juurde alles 13. juuniks, kindla arsti aega pidanuks veelgi kauem ootama. Tasulisse vastuvõttu saanuks aja 30. maiks.

Rasedaid võetakse TÜ kliinikus arvele üldjärjekorras. Nii pääsenuks ka esmakordselt rase sinna vastuvõtule alles 13. juunil. Rasedana oleks tasulisse vastuvõttu 200-kroonise visiiditasu eest saanud juba täna.

Rasedaid üha rohkem

Esimene vaba aeg Ida-Tallinna keskhaigla naistekliinikus oli naissoost arsti juurde 22. juunil, meesarsti juurde 5. juunil. Kui aga maksta 250 krooni visiiditasu, saanuks aja samuti juba täna hommikuks.

Tallinna Pelgulinna sünnitusmaja esimene vaba naistearst võtab vastu 16. juunil, rasedusega lubati arvele võtta kahe nädala jooksul.

Tartu Elite erakliiniku naistearst Svetlana Räim kinnitas, et naised ei malda riiklike kliinikute järjekordades nii kaua oodata, seetõttu valivadki erakliiniku, kuhu saab aja kindlasti juba samal nädalal. “Sageli tulevad patsiendid jutuga, et riiklikes kliinikutes pääseb löögile alles kolme nädala pärast,” ütles Räim ja lisas, et tema töökoormus on aastaga kahekordistunud. Ka Tartu Tamme erakliiniku ülemõde Kaja Liiva kinnitas, et neil on patsientide, sealhulgas rasedate hulk aasta-aastalt kasvanud.

Räime kinnitusel ei saagi raseduse puhul alati näiteks kolm nädalat järjekorras oodata. “Rasedatel tehakse kindlal ajal sõeluuringuid,” selgitas ta.

Räime sõnul hindavad patsiendid ka erakliiniku mugavust ning seetõttu tulevad pärast esmakülastust enamjaolt tagasi. Erakliinikus on Räime sõnul arstil patsiendi jaoks rohkem aega, riiklike kliinikute tohtritel on suur koormus ning patsiendile pühendada väga vähe aega.

Sotsiaalministeeriumi meedianõuniku Marika Raiski sõnul sõltub järjekordade lühendamine ravikindlustuse tulubaasist. Selle suurendamiseks on sotsiaalminiseerium saanud valitsuselt heakskiidu tõsta miinimummäära, millelt makstakse sotsiaalmaksu, ning katta ravikindlustamata inimesed ravikindlustusega.

Sünnituste arv kasvab

•• Aasta-aastalt on Elites naiste-arsti vastuvõttudele registreerunute arv, neist omakorda rasedate arv ning sünnituste arv suurenenud. Näiteks 2003. aastal sündis Elites 41, 2004. aastal 64 ja mullu 102 last.

•• 2003. aastal sündis Eestis kokku 13 082 ja 2004. aastal 14 037 last, 2005. aasta andmed puuduvad.

•• Visiiditasu tuleb erakliinikus välja käia ligikaudu sama palju

kui riikliku kliiniku tasulises vastuvõtus. TÜ naistekliinikus 200 krooni, Ida-Tallinna keskhaiglas 250 krooni, Elites 100–200 krooni.

Allikas: S. S.; Eesti meditsiinilise sünniregistri ja raseduskatkestus- andmekogu