Neste värvib oma Eesti teenindusjaamad uueks aastaks Statoili värvidesse ja mõlema firma kliendid saavad ühise kaardi.

Eile sõlmitud eellepingu järgi ühendavad Neste ja Statoil järgmisest aastast oma jaemüügivõrgud ja naftaterminaalid.

"Asutame ühisfirma ja automaattanklad hakkavad tööle Neste kaubamärgi all, teenindajatega tanklad lähevad Statoili kaubamärgi alla," ütles Neste Eesti tegevdirektor Risto Irkka Eesti Päevalehele. Tema sõnul võib ühendamine teoks saada juba uue aasta 1. jaanuariks.

Klientidele annab ühendamine laiema teenindusvõrgu ja kavas on minna ka ühtsele kaardisüsteemile, rääkis Risto.

Konkreetsematest plaanidest on tema sõnul veel vara rääkida, sest on sõlmitud ainult eelleping.

Nestel on Eestis 25 tanklat, millest üheksa on automaatjaamad. Statoilil on pärast osa Alexela Oili bensiinijaamade ostu 33 tanklat.

"Klientidele tuleb turule tugev tegija, turg muutub väga põnevaks, sest ühisfirma viib ka kvaliteeti tugevasti edasi," ütles Eesti Statoili peadirektor Epp Kiviaed.

Vastavalt eellepingule asutavad Eestis ja mujal Baltimaades Neste kaubamärgi all esindatud Fortum ja Statoil ühisfirma, kuhu koondavad mõlema firma Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Venemaa bensiinijaamad, otsemüügitegevuse ja naftaterminaalid. Leping ei puuduta Neste bensiinijaamade võrku Soomes ega Statoili bensiinijaamade võrku Skandinaavias ja Iirimaal, teatas BNS.

Statoil on Norra riiklik nafta- ja gaasikontsern. Statoilile kuulub ka pool naftakeemiakontsernist Borealis AS. Fortum on Helsingi börsil noteeritud Soome energeetikakontsern, millest 75,5 protsenti kuulub riigile. Kontsern moodustati möödunud aastal Neste ja IVO ühendamisel.