Teater NO99 eitab kindlalt eile SL Õhtulehes ilmunud andmeid, nagu sipleks teater peaaegu miljoni kroonini ulatuvates võlgades, mistõttu tuli ära jätta ka väljakuulutatud esietendus “Totu Kuul”.

SL Õhtuleht väidab, et nende andmeil on teater NO99 võlg kasvanud miljoni kroonini, kuigi ükski osapool seda ei kinnita.

“Kui ma vaid teaksin, kust SL Õhtuleht oma andmeid saab,” ütles NO99 tegevjuht Indrek Saar. Tegevjuht eitab kindlalt miljoni kroonini küündivaid võlgu. “12 miljoni kroonise eel- arve juures on paratamatu, et arved tulevad ja lähevad, kuid väide, et oleme miljoniga miinuses, on vale,” ütles Saar.

Olukord teatri eelarvega on sel aastal pingeline olnud, kuna riigi toetus on sel ja eelmisel aastal poole miljoni krooni võrra vähenenud, seda vaatamata ministeeriumi lubadustele ning tõsiasjale, et peaaegu kõigi teiste teatrite toetus on tõusnud. Saare sõnul on NO99 suutnud eelarvega tasakaalu jääda vaid tänu heale majandamisele ning sellele, et teatris on käinud etendusi vaatamas loodetust rohkem inimesi.

Teatri käibevahendid ja arved on tegevjuhi sõnade kohaselt tasakaalus. 29. novembri hommikuse seisuga on teatril 200 000 krooni rahalisi vahendeid ning 170 000 krooni eest maksmata arveid.

Etenduse “Totu Kuul” ärajätmist põhjendab Saar kunstiliste probleemide ja ajanappusega. “Esietenduse napp ärajätmine on tunduvalt kallim,” selgitas Saar. Etendusele juba pileti ostnud inimestel on võimalus see asendada mõne teise etenduse pääsmega või pilet hoopis tagasi müüa.

Teatrile rohkem toetust

Saar ei tea, kuidas 2007. aastal toime tullakse, kuid mõistab, et kultuuriministeeriumis on pingeline aeg ja raha pole kusagilt võtta. “Me püüame kulusid minimeerida ja tuludest maksimumi võtta. Praegu ma ei tea, kuidas see olukord laheneb.”

Kultuuriministeeriumi andmetel toetas riik tänavu teatreid 7 462 145 krooniga. See summa kasvab varsti kinnitatavas eelarves 8 741 071 kroonini aastal 2007. “Teater NO99 võiks riigilt rohkem toetust saada,” ütles ministeeriumi teatrinõunik Tõnu Lensment. “Kuid praegu pole seda raha kuskilt võtta.”