Seda, kuidas jalanõu jalast kätte saadi, poiss ei mäletanud. „Peksa ei olnud saanud, pigem oli nagu mingi kiusamine. Aga ju ta pidi mingi hetk pikali olema, kuidas muidu see jalats kätte saadi,” arvas ema.

Olukorra teeb kummalisemaks aga see, et kogu intsident leidis aset siis, kui noortekeskus oli avatud. Majas pidid laste ohutuse eest vastutama noorsootöötajad. „Noortekeskust ma ei süüdista, aga eeldasin, et see on turvaline koht,” nentis ema.

Mustamäe noortekeskuse juhataja Julia Tiido-Andrejeva oli samal ajal, kui väikseid poisse kiusati, keskuse hoones. Kuigi aknad olid avatud, ei kuulnud ega näinud ta oma sõnul midagi kahtlast. Tavaliselt on lastega alati õues ka noorsootöötaja, ent siis olid kolm väikest poissi sel ajal hoovis omapäi, kuna maja teine noorsootöötaja oli läinud mõnede lastega jalutama.

Väravaid ei saa sulgeda

Tiido-Andrejeva sõnul on selline olukord noortekeskuse hoovis lubamatu ja noored peavad end keskuses turvaliselt tundma. „Sellist asja pole meil varem olnud ja ega ei osanudki mõelda, et võiks juhtuda,” ütles ta. Ent ta ei näe ka asja vältimiseks head lahendust. „Kui paneme väravad kinni, siis ei saa sisse head ega pahad,” nentis ta ja lisas, et noorsootöötajad ei saa hakata ka igal lapsel kannul käima. Praegu on suure hoone ümber küll aed, ent väravad on lahti, kuna noored käivad hoovis korvpalli mängimas.

Põhja prefektuuri ennetusteenistuse juht Kristel-Liis Kaunismaa ütles, et Tallinna noortekeskustes pole selliseid intsidente, kus laste turvalisus on ohus, massiliselt ette tulnud. Ühtegi konkreetset juhtumit ta esile ei toonud ning näiteid ei suutnud meenutada ka ükski Eesti Päevalehega rääkinud noortekeskuste töötaja.

Park kui välikäimla

Küll aga nentis Tallinna Kanutimaja arendusjuht Andres Kask, et kuna nende hoone ümber puudub aed, on majatagune park täis asotsiaale ja narkomaane, kes kasutavad ümbrust välikäimla ja alkoholi tarbimise kohana. Probleem on olnud püsiv juba mitmeid aastaid, ent siiani pole linn majale aiaks veel raha eraldanud. „Ei saa väita, et lastel on meile tulla sada protsenti turvaline, aga omalt poolt teeme kõik, et need inimesed ära ajada,” ütles Kask.

Kristel-Liis Kaunismaa ütles, et selliste juhtumite puhul, kus lapsele on näiteks noortekeskuses kallale tulnud või on teda röövitud, tuleb kindlasti võtta ühendust politseiga, kuna muidu ei pruugi info süüteo kohta nendeni jõuda. Seda botaseta jäänud lapse ema ka teeb.