Majutusspetsialist Merle Laut ütles, et esmakursuslasi mahutati ainult TTÜ kõige vanemasse ja kehvemasse, Akadeemia tee 7 asuvasse ühiselamusse, kus käib majutamine viimast aastat. “Mitmed käisid seal tube vaatamas ja loobusid,” ütles Laut. Uuemate ühiselamukohtade vabanemisel kolisid sinna kohe suvel vanemad tudengid.

Elav järjekord

Esimese kursuse üliõpilane Ivo Kuutmaa ei mahtunud küll algul ühiselamukohtade pingeritta, kuid ei pidanud siiski vajalikuks elupaika otsida, vaid lootis ühikakoha saamisele. “Üliõpilaskülast öeldi mulle, et septembris on alati kohti vabanenud, lootsin sellele,” põhjendas ta. Eile hommikul läks ta elavasse järjekorda hommikul veidi enne kella poolt 8 ja väljus õnneliku elukohaomanikuna umbes tunni pärast.

Samuti eile hommikul ühiselamukoha saanud Kairit Pajula ütles, et otsib kindlasti elukohta edasi. “Kui võtme sain, käisin tuba vaatamas. Olukord on ikka üsna kehv: köögis on ainult kaks kraanikaussi ja pliit, lahtisest aknast sisse tulnud linnud nokkisid põrandal. Toas on kolm voodit, neist üks on nari, aga nii katkine, et seal üleval ei maga keegi… Duširuum pidi keldris olema,” kirjeldas Pajula. Ta lisas, et otsib edasi uut elukohta: “Seal kukun ma lihtsalt stressi.”

“Paljud tudengid on sunnitud üürima korteri,” sõnas TTÜ üliõpilasesinduse sotsiaaltoimkonna juht Jaanis Palm. Nende abistamiseks korraldab üliõpilasesindus kolmandat aastat järjest majutuskampaaniat, mille raames vahendatakse tudengitele infot soodsate majutusvõimaluste kohta. Kampaania raames pannakse kodulehele üürikohtade pakkumised, praegu on neid väljas umbes 80.

Tema arvates pole praeguseks elukohta välja valitud veel vaid üksikutel vastsetel tudengitel. “Meile laekub majutuskampaania raames siiani elamispinna pakkumisi, seega loodame, et tuleval nädalal leiavad kõik soovijad endale sobiva eluaseme,” märkis Palm.

Septembris palju väljakukkujaid

•• Tallinna ülikooli ühiselamuid haldava asutuse Elamu direktor Tõnu Madar ütles, et sel aastal sai endale koha 130 esmakursuslast. “Eelnevatel aastatel oleme mahutanud 180–190 tudengit, aga kuna Raadiku ühiselamu müüdi maha, siis nüüd opereerime ainult kahe majaga,” märkis ta. Madar lisas, et Raadikust loobumine õige otsus, sest see oli nii kehvas seisus, et seal ei tahetudki enam elada.

•• Tallinna ülikooli uutest tudengitest on veel poolsada ootejärjekorras. “See on iga-aastane lugu, aga ma arvan, et oktoobriks laheneb: paljud jätavad tulemata, on mõned eksmatid ja muud liikumised, siis saame soovijad ära mahutada,” ütles Madar.

•• Kunstiakadeemial on vaid 91 ühiselamukohta, kuid vähe on ka ilmajäänuid. “Sel aastal sai koha 16 esmakursuslast, aga omasid tõsteti ka ümber, nii et kokku 34 uut inimest,” rääkis ühiselamu komandant Mare Kõivumägi. “Muidugi on kohtadest suur puudus, ootele jäi ligi 10 inimest, aga ehk septembrikuu jooksul seis veel muutub,” teadis ta.