“Kutsusin neljapäeval linna esindajad Tallinna Vee nõukogus enda juurde,” kinnitas Palts. “On kerkinud tõsiseid signaale, mis viitavad linna kui aktsionäri huvide võimalikule kahjustamisele.” Linnapea ei soostunud täpsustama, milliseid signaale ta silmas pidas.

Ühtlasi palus Palts umbes pool tundi väldanud koosistumisel, et Tallinna esindajad veefirmas kutsuksid kokku kogu nõukogu enne kavandatud korralist koosolekut.

“Tahan teada, kas on asju, mida linna esindajad oleksid võinud teada, kuid millest neid ei ole teavitatud,” lisas Palts.

Linna poolt kuuluvad veemonopoli nõukokku Toivo Ninnas, Priit Vilba ning Nikolai Maspanov.

“Linnapea tundis huvi üksnes ettevõtte töö ja tulevikuplaanide vastu,” rääkis abilinnapea Ninnas. “Midagi tõsist polnud. Palts uuris, kas juhatuse töö kontrollimine on olnud piisavalt tõhus. Lisaks küsis ta ka protokolle.”

Ninnas rahustab. Täpseid arutelupunkte ei soovinud ka Ninnas kommenteerida. Samas kinnitas ta, et Palts soovitas nõukogu erakorralist kokku kutsumist. “Praegu sellist otsust veel pole ja see pole ka lihtne, kuna enamusomaniku International Water UU esindajad elavad valdavalt Inglismaal ja Prantsusmaal,” sõnas Ninnas.

Ta lisas, et praegu küll selliseid asju välja pole tulnud, mida oleks inglased veefirma nõukogu teiste liikmete eest varjanud.

Paltsi järsu käitumise taga võib olla Tallinna volikogu keskerakondlastest liikmete Edgar Savisaare ja Toivo Tootseni hiljuti esitatud süüdistused linnavalitsuse aadressil.

keskerakond süüdistab. Tootsen kuulis Paltsi ja Tallinna Vee nõukogu liikmete kohtumisest esimest korda Eesti Päevalehe käest. “Küllap on see seotud meie arupärimistega,” nentis ta.

Savisaar ja Tootsen süüdistavad linna Tallinna Veega sõlmitud teenuslepingu jämedas rikkumises, samuti võib nende hinnangul strateegiliselt oluline ettevõtte linnalt üldse käest libiseda. Nimelt soovivad inglased ootamatult aktsiakapitali mitmesaja miljoni krooni võrra vähendada.

“Kas võib juhtuda, et praegune 50,4 protsendi aktsiate omanik suurendab hiljem ühepoolselt aktsiakapitali ja omandab niimoodi näiteks kolm-neljandikku ettevõtte aktsiatest, kasutades selleks eelnevalt aktsiakapitali vähendamisega saadud sadu miljoneid kroone?” viitasid keskerakondlased.

Süüdistuste hulgas on välja toodud veefirma kasuks valetavad veemõõtjad, lisaks jaotas Tallinna Vesi nõukogu otsusel pärast aktsiate müüki 182 miljonit krooni eelmiste perioodide jaotamata tulu, mistõttu jäi linn sellest lihtsalt ilma.