Kunagine Tallinna elanik Sofia Joons arvas esmaspäeval pealinna kolides, et elaniku parkimisloa taotlemine on imelihtne. „Selgus, et ma ei või seda välja võtta, sest ma ei ole üks aasta Tallinnas elanud. Olen varem siin hästi kaua elanud, 12 aastat. Nüüd elasin viis aastat Viljandis. Mul oli selline tunne, et tulen tagasi Tallinnasse, aga rahvastikuregistri jaoks ei olnud nii,” lausus Joons.

Parkimise aastakaardile on õigus inimesel, kelle elukoht asub avaliku tasulise parkimisala piires, kes on olnud vähemalt aasta enne taotluse esitamist rahvastikuregistris Tallinna sisse kirjutatud ja kelle nimi on mootorsõiduki registreerimistunnistusel. Kui elaniku omandis on mitu sõidukit, on tal voli ühele aastakaardile.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas ütles kaks aastat tagasi linnavolikogu istungil, et soodusparkimise õiguse saamiseks vajalik Tallinnas elamise aeg lüheneb aastalt poole aastani. Aas jäi eile kommentaari küsimiseks kättesaamatuks.

Aeg peaks lühenema

„Kõnealune eelnõu on endiselt volikogu menetluses. Kindlasti peaks soodusparkimisloa saamiseks vajalik Tallinnas elamise aeg lühenema,” lausus Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide esimees Jaak Juske.

Tallinna transpordiameti linnatranspordi osakonna juhataja Ruth Pärna sõnul on tegemist pealinlastele tehtud maksusoodustusega. „Määrus on aastast 2003. Võin öelda, et teema on pikalt päevakorras. Tõenäoliselt oleks see ka lahendatud, kui poleks tekkinud poliitilist lähenemisviisi. Igasugune rahaküsimine tekitab alati vaidluse ja sellepärast ei ole määrust muudetud. Valmisolek selle muutmiseks on juba kaks aastat, et kõik inimesed saaksid linna sisse kirjutades kohe soodusparkimise võimaluse,” teatas Pärn.

Tänaseks on Joonsi parkimismure lahenenud. „Kõik on seotud kahe asjaga – kus sa oled sisse kirjutatud ja kes on auto paberitesse sisse kirjutatud. Sõpru saab panna auto kasutajaks. See ei ole ju kriminaalne, aga lihtsalt natuke tüütu,” nentis Joons.

Aastane parkimisluba maksab Tallinna kesklinna elanikule 38,35 eurot. Alternatiivina võib värske tallinlane soetada kesklinna avaliku valveta tasulise parkimise tsooni kuukaardi, mis maksab ligi
128 eurot.