Teisipäeval paigaldatakse Pelgulinnas asuvale Peeteli kirikule uus tornikiiver. Rööbiti tornikiivri taastamisega ehitati sel aastal kirikusaali ka uus vahelagi. Ühtekokku eraldati tänavusest linnaeelarvest kiriku taastamiseks kolm miljonit krooni.

Torni taastamise muinsuskaitse eritingimused koostas Maris Suits firmast Restor, projekti autor on Heino Uuetalu ja ehitustööd tegi Tarrest Ehitus OÜ.

Tallinna Peeteli kogudus asutati 1927. aastal. Arhitekt Eugen Sachariase projekteeritud kirikuhoone ehitusele pandi nurgakivi 1937. aastal. Kirik õnnistati sisse 1938. aastal. Peeteli kirik oli aastakümneid viimane Tallinnas rajatud pühakoda, kuni 1990. aastatel algas uuesti kirikute rajamine.

Kirikust tehti võttepaviljon

1962. aastal kirik võimude otsusel suleti. Peeteli kogudus ühendati Toomkogudusega ja hoone anti üle filmistuudiole, mis tegi sinna võttepaviljoni. Lõhuti tornikiiver, müüriti kinni aknad, lammutati orelirõdu, kirikusaali ehitati aga vaheseinad.

Pärast Eesti taasiseseisvumist kolis filmistuudio hoonest välja. 1993. aastal peeti EELK Tallinna Peeteli koguduse taastamiskoosolek. 1990. aastatel taastati kirikut peamiselt välisannetuste abiga.

Tallinna linna toetusel algasid 2005. aastal hoone taastamistööd, ligi kahe miljoni krooniga restaureeriti kiriku katuse kandekonstruktsioon ja vahetati välja katusekate.

2003. aastal taastati riigi ja Tallinna koostöös 2002. aastal tulekahjus hävinud Pühavaimu kiriku tornikiiver. Samal aastal valmis ka Siimeoni kiriku torn, mis lammutati 1960. aastatel.

Tallinna linnapea Jüri Ratase sõnul on Peeteli tornikiivri taastamine üks olulisemaid selle aasta ehitustöid pealinna kirikutes, teatas BNS.

“Linn on toetanud viimastel aastatel kirikurenessansi programmi raames erinevaid pealinna kirikuid kokku enam kui 57 miljoni krooniga, mis on päästnud paljud kirikud võimalikest kahjudest,” märkis Ratas.

Esmajärjekorras lasi linn paigaldada kirikutesse tuletõrjesignalisatsiooni süsteemi ning on remontinud katuseid ja fassaade.