Tahvli olemasolu kahtlane

Kivilo sõnul andis Konstantin Päts kunagi Tõnismägi 8 maja igaveseks ajaks pimedatele tasuta kasutamiseks. Praegu asub majas Eesti õiguskeele keskus, seetõttu polevat valitsus nõus maja pimedate liidule tagastama.

Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Malle Pahapill arvas, et tahvel on linna kogudes säilinud. “Pimedate liidult saadud fotolt näeb, et tegu on umbes 80 x 80 sentimeetri suuruse metalltahvliga,” lisas Pahapill.

Ta ei osanud arvata, miks konkreetne mälestustahvel majalt maha võeti. “Paljud võeti siis maha, kui majad tagastati. Mitmed pronksist tahvlid võeti hoiule ajal, kui neid palju varastati. Mõned on ka poliitilistel põhjustel eemaldatud,” rääkis juhataja. Tema kinnitusel on kultuuriväärtuste nimekirjas küll olemas pimedate kooli tahvel, kuid selle asupaigaks on märgitud hoopiski Paldiski maantee 1. “Lähen lähemal ajal lattu kontrollima, kas tegu on sama tahvli või muuga,” lubas Pahapill. Tahvli tagasipanek sõltub Pahapilli sõnul sellest, kas majaomanik on asjaga nõus.

Kui tahvel on tõepoolest olemas, ei tohiks paigaldamine tema hinnangul palju maksta. “Aga üleöö see muidugi ei käi,” lisas ta.