Plahvatused rebisid Mäe-aluse tänaval asuval hoonel eest aknad, samuti varises lööklainete toimel sisse hoone vahelagi, osaliselt ka katus. Plahvatuste tugevusest andsid aimu ka laohoone sisehoovis seisnud autod, millel olid samuti aknaklaasid eest lennanud.

Kell 11.02 häirekeskusse laekunud teate peale põrutas sündmuskohale 13 päästeautot ja kaks kiirabibrigaadi. Kuna laoruumides, kus plahvatused toimusid, inimesi ei olnud, siis keegi õnnetuse tõttu kannatada ei saanud. Vigastusteta pääsesid ka kaks inimest, kes olid plahvatuste alguses viibinud sama hoone teises osas.

Politsei tõkestas 200 meetri raadiuses plahvatuskohale sissepääsu ning edasise plahvatus-ohu tõttu teavitati liikumispiiranguga ohualast ka lähedusse jäävate ettevõtete töötajaid.

Päästjatel õnnestus plahvatuste tagajärjel tekkinud musta suitsu üles paisanud tulekahju kontrolli alla saada juba kella poole ühe paiku päeval. Kuna hoone oli muutunud varisemisohtlikuks ja polnud teada, kas plahvatusi toimub veel, ei saanud demineerijad sündmuskohta seestpoolt uurima minna. Selle asemel hakkasid päästjad hoone sisemust uurima spetsiaalse robotiga.

Põhja päästekeskuse avalike suhete juht Peeter Randoja sõnul plahvatasid Fortestari laos pürotehnilised vahendid. Millest plahvatused alguse said ja kui suur kogus pürotehnilist kraami õhku lendas, seda ei osanud eile veel keegi öelda.

Kui juhtumi uurimiseks alga-tatakse kriminaalmenetlus, hakkab õnnetuse täpsemate põhjuste väljaselgitamisega tegelema politsei.