Sügisest on mobiiltelefonide omanikel võimalik kaupade ja teenuste eest tasuda mobiiltelefoni abil, sõlmides pangaga mobiilmakse lepingu. Vastavale lühinumbrile helistades sooritatakse ülekanne konkreetse kaupmehe või teenuse pakkuja kontole. Kaupmehele edastatakse kohe makset kinnitav lühisõnum.

Mobiiltelefoni abil maksmine asendab valdkonda, kus sularaha, kaardimaksed või internetipanga kasutamine pole võimalik.

Uue mobiilmakse-süsteemi kasutajate arv võib tulevikus tõusta 200 000 inimeseni.

Arvelduse maht 500 miljonit krooni. Eri hinnanguil võib pankade ja teenusepakkujate koostöös aastane arveldusmaht lähiajal tõusta kuni 500 miljoni kroonini, millest mobiilside operaatorid saavad endale vaid arvelduseks kasutatud andme- või kõneside tasu.

Sellest nädalast alustab EMT koos ühistranspordifirmaga Connex uudsel tehnoloogial põhineva m-pileti testimist Tartu bussides.

Uus piletilahendus põhineb GSM mobiiltelefonil ja elektronkaardil. Mobiiltelefonilt lühinumbrile helistamisel aktiveeritakse kas tunni-, päeva- või kuupileti kategooria ning saadetakse vastu pileti ostu kinnitav sõnum. Telefoninumbriga seotud elektronkaardi abil saavad kontrolörid reisija m-pileti kehtivust kolme sekundiga kontrollida.

##“Lahenduse teeb paindlikuks asjaolu, et kui elektronkaarti ei ole, saab m-pileti teenust kasutada ka praegu Tallinnas testitava SMS-pileti kujul,” ütles EMT infojuht Kaja Pino. “Elektronkaardi puhul ei toimu piletikontroll visuaalsel teel mobiiltelefoni ekraanilt nagu SMS-pileti puhul, vaid elektrooniliselt, mis muudab kontrollimise kiiremaks ja turvalisemaks.”

Elektronkaart välistab näiteks SMS-pileti puhul palju diskussioone tekitanud vajaduse võtta pileti kontrollimiseks ühistranspordis välja oma mobiiltelefon ja sellega end taskuvaraste huviorbiiti seada.

Mobiilipiletiga ka kontserdile. Bussipileti kontrollimiseks peab reisija esitama oma elektronkaardi ja hoidma seda kontrollija terminali läheduses. Andmed edastatakse GPRS-süsteemi vahendusel teenuse serverisse ja vastus pileti kehtivusest kuvatakse kontrolöri seadmel.

EMT esindajad kinnitavad, et seda lahendust on võimalik tulevikus kasutada ka teiste teenuste tarbimiseks. Näiteks on võimalik sama elektronkaart muuta spordiklubi pääsmeks või kontserdipiletiks.

“Lähiajal lisandub Tartus testitavale m-piletile veelgi uudseid võimalusi,” kinnitas Pino. “Näiteks saab elektronkaardi siduda perioodilise püsimaksekorraldusega ja klient ei pea muretsema kuupileti aegumise või maksetähtaegade pärast.”

M-pileti testimises saavad osaleda kõik EMT eraisikust lepingulised kliendid ja juriidilise isiku nimel olevate numbrite kasutajad, kellel on avatud m-konto teenus.