“Majandusministeerium kinnitas algselt meile, et Domina World Travelil ei ole tarvis tagatist maksta, kuna müüme reise juriidilistele isikutele ja mitte tarbijatele,” märkis Domina World Travel tegevjuht Marina Laikjõe. “Nüüd on selgunud, et siiski on vaja maksta, ja seda me ka teeme, tahame olla neis asjus väga korrektsed.”

“Äriregistrist järelevaatamisel leidsin, et see firma on vabastatud tagatistest, kuna teostab müüki ainult juriidilistele isikutele ehk reisibüroodele. Kas sellega on turismiseadus jõudnud iseenese absurdsuse äärmise piirini?” juhtis Eesti Turismifirmade Liidu juhatusele suunatud kirjas tähelepanu Eesti suurima reisikorraldaja Wris Tours tegevdirektor Margit Rebane-Pent. “Kas Eestis võib lennutada korraga välismaale üle 200 inimese ja vastutust kannab vaid müüja?”

Samas ei varja Pent Eesti Päevalehe käsutuses olevas kirjas, et turu ootamatu ülekuumenemine valmistab talle muret.

Domina World Travel saatis kuuendal augustil reisibüroodele eelteate oma turuletulekust, mis hakkab 20. oktoobrist korraldama otselende Preatoni valdustesse Sharm el Sheikhi Egiptuses. Lennud toimuvad igal nädalal aprilli lõpuni, lennuk on Midwest Airlines’i Airbus 310-300, mis mahutab korraga kuni 205 inimest.

ALGAB VÕITLUS TURU PÄRAST. Penti hinnangul viib olukord võitluseni turu pärast. “Eestist ei saa lennata kaks lennukit ehk üle 400 inimese nädalas.”

Wris Tours müüs möödunud aastal Egiptusesse reise 30 kohta nädalas ja nii 23 nädalat järjest.

Iga reisikorraldaja vastutab klientide eest ja tal peab olema tagatis, ütles Pent. “Hullumeelseks muudab olukorra see, et nad ei ole programmiga ametlikult veel välja tulnud. Mina küll ei kujuta ette, kuidas nad reisid täis saavad, kuid võib-olla on ka nende eesmärgid teised,” märkis Pent.

Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Daisy Järva kinnitusel peab Eestist väljaspool tegutseva ettevõtte puhul tagatis olema üks protsent planeeritavast käibest, kuid mitte vähem kui 100 000 krooni.” Kindlustusfirma või krediidiasutuse garantii välistab tema sõnul firma võimaliku maksejõuetuse ja garanteerib tarbija kaitstuse. “Domina puhul on nüüd kõik paika loksunud, konkurents on hea.”

Majandusministeeriumi riiklike erinõuetega tegutsevate ettevõtjate registris Domina World Traveli tagatiste kohta andmed puuduvad.

Laikjõe sõnul on Domina World Travel Itaalia hotellikinnisvarafirma Domina Vacanze tütarfirma. Selle põhiomanik on omakorda Pro Kapital Grupp. Grupi aastaaruandes olevasse struktuuri on Domina World Travel asemel märgitud Domina World Vacation.

Sharm el Sheikhi Coral Bay superkuurort on samuti Preatoni majandusliku kontrolli all. “Sisuliselt töötavad Egiptuses Preatoni alluvad, Preatoni oli esimene, kes sinna hotelli ehitas,” rääkis Laikjõe. “Meie eesmärk on mitte kahjumisse jääda ja kolme aasta pärast ka kasumini jõuda.”

“Domina on üksnes reisitootja, seepärast me ei konkureeri kellegagi siin, vaid hoopis pakume soodsaid koostöövõimalusi,” kinnitas Laikjõe. “Kümmekonna bürooga on lepingud juba olemas.”

EGIPTUSE REISID ALLES ALGUS. “Preatoni reisikorraldusfirma on hetkel sama marginaalne kui Preatoni Pank,” ütles reisibüroo Estravel president Aivo Takis. “Meiega pole lepingu sõlmimise suhtes ühendust võetud.”

Egiptuse kõrval on Laikjõe väitel sihikul ka Napoli, Sardiinia ja Capri, kus samuti grupi hotellid olemas. Tema sõnul on Egiptuse projekt juba ammu töös, tugev on müügi ja marketingosa. “Vacanze tahtis ammu turu laiendamiseks siia tulla.”