Suurel määral on eesti seiklejate seltskonnad kattuvad: siinne kogenuim maailmarändur Tiit Pruuli rändab märtsis koos Jaan Tätte, Kaido Kama ja kirjandusmuuseumi direktori Janika Kronbergiga Põhja-Indiast kuni India lõunatippu Thiruvananthapuri ja sealt edasi Sri Lankasse. „See oleks nii-öelda lõpp­akordiks mu mitu aastat kestnud India ja hinduismi tundmaõppimistele. Lisaks on Janika uurinud kirjanik Karl Ast-Rumori India ja Sri Lanka reisikirju ja -päevikuid ning seega plaanime oma reisil astuda neis jälgedes, kus Rumor käis 80 aastat tagasi,” lisas Pruuli.

Hulljulge ettevõtmine

Üks hulljulge plaan on Pruulil, kes tänavu jaanuaris jõudis juba koos tütre ning Olev Remsuga teha ringi talvises Kesk-Aasias, veel: nimelt on teoreetiliselt võimalik ratsutada Pamiiri mäestikus Tad­žikistanist Afganistani ja minna külla seal elavatele kirgiisidele-nomaadidele. „See saaks olema päris ränk katsumus. Tahaksin seda suvel väga teha, esi­algu pole peale mu tütre keegi eriti rõõmsalt hõisanud, et tahaks kaasa tulla,” märkis ta. Veel enne seda jõuab Pruuli olla grupijuhiks Mongoolia-matkal. Minnakse Gobi kõrbesse ja uuritakse mongoollaste Naadami-pidustusi, kus võisteldakse ratsutamises, vibulaskmises ja maadlemises.

Eesti esialpinist Alar Sikk kavatseb ühe, liga kaks kuud vältava ekspeditsiooni käigus ette võtta kaks 8000-meetrist mäetippu. Võtmist ootavad 8201-meetrine Cho Oyu ja 8013-meetrine Shishapangma. Ülirasket füüsilist ja vaimset pingutust nõudev retk võetakse ette koos Leedu alpinistidega, rühm koosneb praeguse seisuga kaheksast või üheksast inimesest.

Alpinism.ee korraldab juulis- augustis ekspeditsiooni Hiinasse Kun-Lun mäestikku. Eesmärgiks kolm-neli esmatõusu 6000+ mäetippudele, milles kõrgeim on 6849-meetrine tipp. Retke juhib Kristjan-Erik Suurväli.

Teadaolevalt on veel plaanis Hiina ja Tadžikistani piiril asuvalt 7546-meetriselt Mustagh-Atalt suuskadel laskumine Valdo Kanguri eestvedamisel. Möödunud aastal vallutas esimese Eesti naisena sellesama tipu Tiina Tamm: ühelgi teisel eesti naisalpinistil pole 7500-meetrist kõrgemat tippu ette näidata.

Varem Teravmägedes giidina töötanud ja Gröönimaa ületanud Timo Palo on plaaninud juba tükk aega jõuda esimese eestlasena üksinda suuskadel põhjapoolusele. Kas plaan saab teoks sel või tuleval aastal, pole selge.

Haabadest, leppadest ja tammedest meresüsti valmistav ja süstaretkede korraldamisega tegelev Kormoran sõuab praegu vett Aafrikas Malawis. Ekspeditsiooni alguspunkt oli Malawi põhjaosas asuv Karonga, plaan on välja jõuda Malawi järve lõunaosas asuvasse Senga Bay-Mangochi kanti. Oma reisijärge ootab esimene kosmoseturist Raivo Hein.

Seiklejad 2009 – avantüristid

•• Möödunud nädalal pärjati aasta seikleja tiitliga Terje Toomistut ja Berit Renserit, keda tuntakse ka avantüristide nime all. „2010 plaanid on segased ja saladuseloori all. Näiteks praegu oleme Beninis. Alguses oli plaan minna Nigeeriasse, aga uus idee tekkis siis, kui olime lennukist maha astunud,” rääkis Toomistu.

•• Konkurentideks olid Kreekast tõukeratastel Saaremaale sõitnud Heiki Hanso, Silver Knäzev ja Rivo Aruksaar; purjekal Martha maailmale ringi peale teinud Hillar Kukk; Karol Kuntseli, Ott Aardami, Laura Petersoni ja Eneli Raua ümberilmareis; Margus Sootla ja Kariina Tšursini jätkuv mootorrattareis ümber maailma; Marika Tamme ja Toomas Prüki maailmareis; Jaanus Piirsalu 10 000-kilomeetrine automatk läbi Venemaa.

•• Veel kandideerisid kajakiga 11 päeva Läänemerel sõudnud Indrek Alas ja Aivar Haller, motoreporterid, Yamaha mootorrattal läbi Venemaa, Kasahstani, Kõr­gõzs­tani ja Lääne-Mongoolia sõit­nud Tiit Rand, Lääne-Aafrikas automatkanud eestlanna Liina Sepp ja hollandlane H.-J. Griep ning ligimägironija Andres Karu.