Simulmani sõnul on põhjused püsinud kogu aeg samad, tulekahjud saavad alguse hooletust suitsetamisest või lahtise tule kasutamisest.

„Tänavu jaanuaris on lisaks ka palju kodutuid inimesi, kes kasutavad keldreid-kuure-barakke ööbimiskohana ja teevad seal lõket,” märkis ta. Samal ajal on tema sõnul statistika mõne aja tagusega võrreldes paranenud. „Aastaid tagasi hukkus neid sellel põhjusel paarkümmend inimest aastas, eelmisel aastal ainult kaks inimest,” lisas ta.

Päästeamet manitseb maapiirkondades külma ilmaga veelgi suuremale ettevaatlikkusele. „Päästemeeskonnad paiknevad hõredamalt, saadakse aeglasemalt jaole ning seetõttu on ka tagajärjed fataalsemad. Lisaks võiks suitsuandur paikneda maja igas toas, ühest andurist majapidamise kohta jääb väheks,” toonitas Marek Simulman.

Kurb nädalavahetus Koplis

Ööl vastu pühapäeva süttis Põhja-Tallinnas Paljassaares Laevastiku tänaval elumaja mansardkorrus. Inimesed küll kannatada ei saanud, kuid öösel evakueeriti majast 27 inimest. „Võimalust veeta öö linnaosa sotsiaalmajutusüksustes kasutas neli inimest ja üks kiisu,” rääkis linnaosavanem Karin Tammemägi.

Kindlustust elumajal tervikuna linnaosavanema teada ei olnud, kuid põlenud korteri all asunud üksikul korteril siiski oli. Tulekahju põhjust ei ole esialgu veel teada.

„Täna selgub, kuivõrd maja on kahjustada saanud ning kes võivad vajada edaspidi majutust ka linna munitsipaalmajades,” täpsustas Tammemägi.

Linnaosavanem kinnitas, et vajaduse korral on Põhja-Tallinn suuteline majutama ka suuremal hulgal kannatadasaanuid. „Teadsime, et külm nädalavahetus võib kaasa tuua õnnetusi, ning peame olema valmis inimeste majutamiseks, seetõttu tegime veel reedel juurde kolm lisatuba,” sõnas ta.

Paljassaare 35 sotsiaalmajutusüksusest öeldi, et nende juurde ajutiselt elama tulla on esialgu avaldanud soovi üks perekond – isa, lapseootel ema ja veel kaks last.

Tuulemaa 6 majast lisati eilse seisuga, et esmaspäeval oodatakse kolme inimest.

Päästeameti näpunäited

•• Puuküttega küttekollete puhul tuleb tingimata jälgida mõõdukat kütterežiimi ning kütta korraga üks ahjutäis kaks kuni kolm korda päevas. Hoolega peab jälgima, et siibrit liiga vara ei suletaks.

•• Elektriliste küttekehade kasutamisel ei tohi elektrisüsteemi üle koormata.

•• Torustike külmumisohu vältimiseks tuleb mässida torud lisa-isolatsiooniga, mingil juhul ei tohi külmunud torusid soojendada lahtise tulega. Jäätunud torude ülessoojendamisel tuleb kasutada soojakaableid või -puhurit.

•• Lisaks soovitab päästeamet sulgeda inimestel keldrite-kuuride uksed, et võõrad inimesed ei pääseks sinna külmavarju ning lahtise tulega hooletult ümber käima.