„Automaatselt see otsus, et ühelt äriühingult lähevad teisele need aktsiad, Tallinna Vee puhul iseenesest midagi ei muuda. Küll hakkab asi muutuma siis kui monopolide ohjeldamise seadus, ehk riik hakkab reguleerima Tallinna vee kasumeid,“ kõneles Reinsalu.

„Kui monopolid muutuvad tugevamaks, siis peab tugevamaks muutuma ka nende tasakaalustamine tarbijate ja klientide huvides, et vee ja küttearved ei tõuseks, vaid vastupidi, seal kus nad on ebamõistlikult kõrged, need alaneksid,“ lisas ta.

Reinsalu hinnangul tuleks kaaluda ka võimalust, et kui leidub aset monopolide liiga tugev koondumine ühe omaniku kätte, siis saaks neid ka tükeldada.

„Mingis omandis ei tohi olla teatud monopoli blokid. Näiteks vertikaalne monopol ei tohiks olla sooja tootmisel ja sooja vahendamisel,“ jätkas ta.

Veolia kontsern oli Reinsalu sõnul väga tihedas mõjuväljas riigikogu kolmandale lugemisele mineva monopolide ohjeldamise seadusega. „Selles osas, mis puudutas nii AS-i Tallinna Vesi kui ka Tallinna kütmist. Tallinna Veel on ebaloomulikult kõrge tulusus. Ka sooja hind Tallinnas on põhjendamatult kõrge,“ lisas ta.

Reinsalu sõnul hinnangul on põhjendamatult kõrge tulukusega monopolid on Eesti majanduse ja konkurentsivõime pidur.

„Nad on välisomandis, see kapital voolab Eestist välja, nagu näha oli 500 miljoni krooni Tallinna Vesi dividendide välja võtmisest,“ põhjendas ta.

Lisaks sellele on põhjendamatult kõrgete hindadega monopolid Reinsalu arvates oluline roll vaesuse tekitamise juures, kuna väiksema sissetulekuga inimeste puhul moodustavad kommunaalkulud kõikidest kulutustest suurema osa kui rikaste puhul.

AS Tallinna Vesi omanike seas toimus eile muutus. Senine suuromanik United Utilities müüs maha oma 26,5 protsendilise osaluse Veolia Environment’ile kuuluvale Veolia Water UK PLC’le.

Veolia Environment on tütarettevõtete kaudu osanik Tallinna Küttes, Tallinna Prügilas ning samuti Väo elektri-ja küttejaama kaudu ka elektritootmises.