Eelarve eelnõu kohaselt plaanib Res Publica kuue kuuga erakonna tutvustamiseks ja tegevuseks kulutada ligikaudu 4,2 miljonit krooni, millest enamus laekub sponsoritelt ning annetustest.

“Korraliku suure erakonna loomine võtab tohutult ressurssi,” lausus Res Publica peasekretär Ken-Marti Vaher. “Valimisaasta on alanud ja on selge, et uue erakonna turuletoomine on võrreldamatult kallim kui olemasoleva erakonna elushoidmine.”

Kulukaimaks kujuneb kolm kuud vältav ja 800 000 krooni maksev reklaamikampaania televisioonis, kirjutavas ajakirjanduses ja internetis.

Vaher toonitas, et 4,2 miljoni suurune poolaastaeelarve on seni kinnitamata ja seda ei ole arutanud veel ka erakonna eestseisus. Raha kokkusaamiseks kavatseb Res Publica suurendada sponsorite arvu seniselt 70 120-ni.

“See on meeletu töö, kuid töö selle nimel käib,” ütles Vaher. Tema sõnul riigilt erakond toetust ei saa, kuna riik toetab vaid riigikokku kuuluvaid erakondi.

Reformierakonna peasekretär Eero Tohver lausus, et Res Publica kulutatav summa esimesel poolaastal on tõesti hämmastavalt suur. “Neli miljonit krooni on näiteks meil planeeritud kogu aasta tegevuskuludeks,” sõnas ta. “Arvan, et nii suurt summat nagu Res Publica kavandab, pole ükski erakond tavalisel ajal seni kulutanud. Esimesel poolaastal pole ju valimisi, kohalike omavalitsuste valimised on alles oktoobris.”

Isamaaliidu juhtpoliitikuid Andres Ammas ütles, et Res Publical on väga muljetavaldav ja võimalusterohke eelarve. “Kuna tegu on valimisteaastaga, ei saa eelarvet siiski vaadata tavaliste aastate kontekstis,” sõnas ta. “Igal juhul näitab see Res Publica väga tõsist suhtumist.”

Isamaaliit ei ole eelarvet küll veel kinnitanud, kuid terve aasta tegevuskulud jäävad 3, 5–4 miljoni krooni vahele. Raha saadakse liikmemaksudest ja riigilt toetusena. Lisaks kavandab Isamaaliit valimiseelarvet, põhiosa rahast tuleb sponsoritelt.

Lisaks eelarveraha kokkusaamisele loodab Res Publica aasta lõpuks suurendada liikmete arvu seniselt 1700- lt 3500 liikmeni. Kolme-nelja aasta pärast peaks Res Publica plaanide kohaselt erakonda kuuluma ligi 10 000 liiget.