Riikliku eksamikeskuse direktor Robert Lippin kiidab poole tunni jooksul mitu korda, et Ülemiste Citysse kolimisel on alustuseks üks suur pluss: hoone valmib soovitud ajaks. “Võtsime viis pakkumist, Ülemiste City oma oli odavaim ning nad lubasid 2007. aasta 1. augustiks maja vastavalt meie soovidele valmis ehitada ning nii see paistabki minevat,” ütles Lippin valmivas hoones läinud reedel ringi käies. “Teised pakkusid tähtajaks umbmääraselt 2007. aasta sügist ja nüüd on neist ühe puhul teada, et hoone valmib alles tuleva aasta juuliks,” lisas ta. “August on meie jaoks parim kolimisaeg.”

Kolimine läheb lahti sel nädalavahetusel ja 13. augustil lubas Lippin eksamikeskuse uksed aadressil Lõõtsa 4 lahti teha.

Ülemistele kolivad haridus- ja teadusministeeriumi asutused saavad uues büroos kasvatada ametnikkonda. Eksamikeskuses on praeguse ruumipuuduse tõttu komplekteerimata terve järelevalvetalitus.

“Kesklinnas ruumi laieneda meil polnud ning seal on terav ka parkimisküsimus,” lausus Lippin. “Kolmandikul meie töötajaist pole Sakalas parkimiskohta, rääkimata neist, kes mujalt Eestist eksamikeskuses käivad,” lisas ta. Arenevasse Ülemiste Citysse on tulemas ka parkimismaja. Jalgsi liiklejaile on asutuste uus koht ebamugavam, kuid näiteks Tartust rongiga saabuvatel ministeeriumiametnikel on Ülemiste peatusest isegi mugavam tulla kui praegu Balti jaamast.

Lisaks riiklikule eksamikeskusele kolib Lõõtsa tänava maja teise tiiba ka Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove, mis seni töötas Liivalaia tänaval polütehnikumi endistes ühiselamutubades.

Haridus- ja teadusministeerium rendib Ülemistel ligi 4500 ruutmeetrit büroopinda, mille ruutmeetri hind on 185 krooni. “Pluss käibemaks,” täpsustas Innove juhatuse liige Tõnis Arvisto. “Kommunaalkulud jäävad umbes samaks kui praegu,” lisas ta nii enda kui ka eksamikeskuse eest. 2009. aastast alates tõuseb rendihind tarbijahinnaindeksi võrra.

Ülemiste Citys viimast värvikihti saavad ruumid erilise luksusega ei hiilga. Hoone kahe tiiva vahele tuleb mõne puu ja pingiga siseõu. Esimese korruse koosolekuruume hakkavad riiklik eksamikeskus ja Innove ühiselt kasutama. “Eesmärk on olnud, et ruumid leiaksid maksimaalselt kasutust,” lausus Arvisto.

Haridustegelase Johannes Käisi nime saanud vanast paekivihoonest ehitatud klaasist büroos jääb esialgu vanem majaosa tühjaks. Haridus- ja teadusministeeriumi teabekorralduse osakonna juhataja Tarmu Kurmi sõnul otsitakse sellele osale allrentnikku.

Senised hooned müüki

Sakala 21 hoone, kus riiklik eksamikeskus seni tegutses, ning Sakala 23, kust haridusministeeriumi osakonnad pärast ministeeriumi Tartusse asumist tasapisi välja on kolinud, lähevad lähiajal enampakkumisele. Tarmu Kurmi sõnul kasutatakse majade müügist saadavat tulu seni kehvades tingimustes töötavate G. Otsa muusikakooli ning muusikakeskkooli ühendkoolimaja ehitamiseks.

Kirjandid saavad korraliku arhiivi

•• Uues majas Ülemiste Citys on riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse vajalike kliima- ja turvatingimustega arhiiviruumid, kus näiteks saavad koha igaveseks säilitamiseks ette nähtud kirjandid.

•• Eksamikeskuses säilitatakse eksamitöid kolm aastat ja seejärel valitakse 300 tööd, mida säilitatakse alaliselt. Ülejäänud hävitatakse. Kirjandid aga säilitatakse täies mahus ja alaliselt, neid võib kirjutaja ka aastate pärast eksamikeskuses lugemas käia.

•• Lisaks töö kirjutajale saab kirjandeid hiljem lugeda ka kooli aineõpetaja ning põhjendatud taotluse alusel teisedki inimesed.

Ka Innovel ei olnud siiani õigeid arhiiviruume, kuigi seal tuleb mahukaid arenguprojektide rahataotlusdokumente Euroopa Liidu nõuete kohaselt säilitada 15 aastat.

•• “Viie aasta pärast on arhiiviruum täis,” on eksamikeskuse direktor Robert Lippin arvestanud. Täpselt niikauaks on ministeerium Ülemiste Citys esialgu ka rendilepingu sõlminud.