„Seisukohad peavad tekkima, alles siis saab öelda, kas ühe või teise seisukohaga saab ühineda või mitte,“ rääkis Lahtvee Päevaleht Online’ile.

„Täna pole opositsioonil mingit erilist seisukohta, on suur kisa, et tohutu häda on käes,“ jätkas ta.

Lahtvee nentis, et nelja päevase etteteatamisega seadust muuta on kindlasti kole ning õiguskantsleri seisukoht, et selline kiirustamine on põhiseaduse vastane on õige.

„Samas tuleb vaadata ka olusid, kus see seadus sündis. Loomulikult tuleb põhiseadust järgida ning seega tuleb viia see seadus põhiseadusega rohkem vastavusse,“ lisas ta.

Lahtvee sõnul tunduvad maksumajate liidu poolt välja pakud täiendused päris mõistlikud.

Maksumaksjate liit soovitas näiteks lisaks tubakatoodete maksumärkidele anda ka muude toodete hinnasiltide, trükitud piletite, taksotšekkide jne kohta tähtaeg, mille jooksul on lubatud dokumentidel näidata tegelikust hinnast erinevaid hindu või ebaõiget käibemaksusummat.

Samuti tuleks maksumaksjate liidu hinnangul lisada sätted, mis võimaldaksid enne 1. juulit 2009 toimunud riigihanke korras või abiprogrammide raames sõlmitud lepingute täitmisel kasutada jätkuvalt 18 protsendilist maksumäära.

Lahtvee sõnul on nad erakonnasiseselt arutanud ka tekkinud kulude kompenseerimise võimalust. Ühe variandina on jutuks tulnud väiksema käibemaksu rakendamine paari kuu jooksul.

„Siin on vaja arutada, et ettevõtetele tekkinud kulud, ja ettevõtted on väga erinevad ning on oht, et ebaõigust sünnib märksa rohkem. Seda võimalust tuleb veel arutada, võib-olla pole see hea lahendus,“ jätkas ta.

Õiguskantsler Indrek Teder jõudis seisukohale, et juulis toimunud ootamatu käibemaksutõus on ebapiisava etteteatamisaja tõttu põhiseadusvastane.

Tuleval esmaspäeval hakkab riigikogu maksumäära tõstmise küsimust taaskord arutama.

Vähemuskoalitsioonil õnnestust juuni keskel roheliste häältega läbi suruda 2009. aasta teise lisaeelarve seaduse muutmise seadus, milles sisaldus ka praegu õiguskantsleri hinnangul põhiseaduse vastaseks peetav käibemaksumäära tõus.