Ruhnu on äsja neljandat korda 20 aasta jooksul alustanud ettevalmistusi uue koolimaja ehitamiseks – kolm eelmist katset on vaibunud halva asukoha ja mittemeeldiva projekti sohu.

Ruhnu vallavanem Aare Sünter poetab poolsosinal, et tõesti on uue koolimaja eskiiside konkurss välja kuulutatud. Kolmandat aastat vallavanema ametit pidav Sünter kohe kardab korrata eelmiste kordade suuri jutte uuest ja uhkest koolimajast. Ta loodab, et ruhnlased suudavad sel korral asja nii õigesti ajada, et uus koolimaja tõesti kerkiks.

Ruhnu vald kutsus muinsuskaitsjaist, arhitektidest ja muudest asjatundjatest lausa komisjoni kokku, et korraldada suunatud pakkumistega konkurss arhitektuurse lahenduse leidmiseks.

“Suunatud konkurss on õige mõte, sest arhitektid ei kipu muidu konkurssidel osalema,” ütles üks komisjoni liige, kunstiakadeemia restaureerimiseriala erakorraline professor Lilian Hansar.

“Meil ei ole nii palju raha võtta, et suurt konkurssi korraldada,” nimetas vallavanem põhjuse, miks viis arhitekti konkursile osalema kutsuti. “Iga konkursil osaleja saab 25 000 krooni ning võitja õiguse hoone lõpuni projekteerida,” lisas Sünter.

“Arhitektile on suur au teha sellisesse ajaloolisse külla koolimaja,” ütles Hansar.

2004. aasta kava järgi pidi koolimaja tulema keset küla, kuid asukoht ja sinna sobimatu liiga suur hoone said tollele projektile saatuslikuks. “See oli liiga kirikute külje all ning väga domineeriv,” meenutas Hansar, kes toona oli Saaremaa muinsuskaitsejuht.

Nüüd on vallavolikogu kehtestanud uue hoone jaoks detailplaneeringu juba 1990. aastate algul kavandatud kohta senise koolimaja, vana pastoraadi kõrvale. “See on küll muinsuskaitse all olevate objektide kaitsevöönd, kuid arhitektidelt oodatakse ikka nüüdisaegse ehitise eskiise,” lausus Hansar.

Praegu kümme õpilast

Sünteri sõnul kavandatakse koolimaja 25 õpilasele ning eriti oluline on, et sinna tuleb ka kõigile ruhnlastele mõeldud spordisaal. “Saarel puuduvad praegu igasugused sisespordi võimalused,” lausus vallavanem. Vana koolimaja, mis on kirikult rendile saadud, kavatseb vald remontida, kuni koolimaja valmis saab. Eskiiside konkursi tähtaeg on 16. juuni.

Praegu käib Ruhnu koolis kümme õpilast, kuid vallavanem lootis, et millalgi kahekordistub saarerahva arv (praegu 60–70) ja lapsi tuleb juurde.

2004. aastal arvestati uue, 35 õpilasele mõeldud koolimaja hinnaks 11,5 miljonit krooni. Koolimaja ehitamise katse oli ka 1980. aastate lõpus ning 2000. aastal.

Ruhnu meelitab majadega

•• Ühe külaga Ruhnus on puudus elamispinnast, mistõttu uusi elanikke saarele eriti lisanduda ei saa.

•• Praeguseks on kaks eraisikut – üks suviti saarel elav ruhnurootslane ning üks eesti soost, Ruhnul osaliselt elav ja sinna oma makse maksev ärimees – algatanud detailplaneeringu 20 krundile.

•• Vallavanem Aare Sünteri sõnul valmistab ka vald ette detailplaneeringut 17 krundi kohta. “Osa maju soovib vald ise valmis ehitada ning pikaks ajaks vallale vajalikele spetsialistidele rendile anda – otsime võimalusi, kuidas neid investeeringuid teha,” selgitas Sünter. “Meil on munitsipaalpindasid vaja – see võimaldab inimestel paar aastat saarel elada, et otsustada, kas nad soovivad siia päriselt elama jääda. Kui kohe maja ostetakse ning siis ei sobi, ei saa saar juurde püsielanikke, vaid ainult suvitajaid.”

•• Vallavanem loodab, et 37 uut elamut kasvatavad saare elanike arvu umbes 120-ni. “See oleks juba normaalse suurusega kogukond,” lausus Sünter. Enne sõja jalust lahkumist elas saarel 300–400 eestirootslast.