Eestist osalevad paraadil mereväe laevad ENS Admiral Pitka, ENS Sulev ja ENS Tasuja ning piirivalvest PVL-106 Maru, PVL-109 Valvas ja PVL-111 Vapper, veeteede ametit esindavad laevad EMAS EVA-316 ja EMAS EVA-320. Lätist tuleb laev LVNS Bulta, Prantsusmaalt Perseé, Rootsist Wen, Soomest Tornio ja Poolast ORP Sniardwy. Suurbritanniast tuleb paraadi suurim laev HMS Edinburgh ja Taanist neli laeva – mereväe alus HDMS Soeleoven ning kodukaitselaevad MHV 901 Enoe, MHV 903 Hjortoe ja MHV 904 Lyoe.

Laevad jõuavad Saaremaa vetesse hiljemalt 22. juuniks, mil Veere sadamas toimub mereväelastele Saaremaa taidlejate programm. Traditsiooniliselt süüdatakse päev varem võidupüha võidutuli, sel korral 23. juunil kell 23.30 Kaarma maalinnas, millele järgneb ilutulestik ja Kaarma jaanituli.

23. juunil algavad võidupüha üritused kell 8.30 tseremooniaga Kuressaare Vabadussõja mälestusmärgi juures, kus toimub tulede ühendamistseremoonia, pärgade asetamine ning tuletoojate autasustamine. Kell 9.30 järgneb jumalateenistus Kuressaare Laurentiuse kirikus.

Võidupüha paraad algab kell 11.45 Saaremaa sadamas president Arnold Rüütli kõnega, seejärel saadab president teele võidutule. See läheb Saaremaa sadamast piirivalvekaatriga Virtsu, kus antakse üle maakondade esindajatele. Saaremaa saab oma tule kätte sealtsamast sadamast, hiidlastele antakse tuli üle Sõru sadamas teel Virtsu.

Pärast võidutule teelesaatmist siirdub president mereväe lipulaevale Admiral Pitka, mis seisab Saaremaa sadama kolmanda kai ääres. Umbes kell 12.45 on lipulaev ankurdatud sadama ees ja paraadil osalevad laevad alustavad liikumist oma ankrupaigast Panga poolsaarest põhjas. Lipuehtes laevad liiguvad suuruse järjekorras Küdema lahte, kus mööduvad tervitades Admiral Pitkast, teevad pöörde tagasi loode suunas ja liiguvad ümber Ninase poolsaare ankrupaigale.

Kell 13.45 on paraadi ametlik osa läbi ja sellele järgneb ilutulestik Saaremaa sadamas. Pealtvaatajatel on võimalik vaadata paraadi Saaremaa sadamas, Panga pangal ja Marike rannas, kus on organiseeritud parkimine, prügimajandus ja teised vajalikud toimingud. Paraadi ajaks pannakse Kuressaare ja Saaremaa sadama vahel käima ka eribuss.

Paraadi saab vaadata ka merelt väikelaevastiku alustelt.

Pärast paraadi on osa sõjalaevu avatud külastamiseks Saaremaa ja Veere sadamas. Kell 15 toimub veel sõjalaevade meremeestele kultuuri- ja spordiprogramm Mustjala staadionil ning õhtul saavad meremehed osaleda Kuressaare jaanitulel.

Lähem info paraadi kohta:

http://paraad.kaitseliit.ee