Kõik säilivusaja ületanud toidukaubad viskab Selver spetsiaalsetesse bioloogiliste jäätmete kogumiskonteineritesse, mis asuvad poodide taga ning käivad lukus.

A-Selver AS-i ostu- ja turundusdirektori Iivi Saare sõnul murravad toitu otsivad kodutud neid lukke siiski üsna tihti lahti. “Võib tõesti toimuda, et kodutud söövad poe äravisatud toitu. Mehitatud valvet meil nende konteinerite juures ei ole. Loomulikult proovitakse lõhutud lukud kohe parandada, kuid umbes kord nädalas toimub siiski uus lahtimurdmine,” rääkis Saar.  Küsimusele, miks mitte anda toitu otse varjupaikadele, vastas Saar, et see läheb vastuollu seadusega.

“Vastavalt Euroopa Liidu määrustele, loetakse säilivuse ületanud toit III kategooria loomseks kõrvalsaaduseks ega ole inimesele söögiks enam kõlblik,” selgitas veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp põhjust, miks ei tohi müügikõlbmatut toitu näiteks kodututele anda.

Mitmekülgne toit prügikastist

MTÜ-le Tallinna Hoolekande Keskus kuuluva Suur-Sõjamäel asuva rehabilitatsioonikeskuse sotsiaaltöötaja Ülle Schmidti hinnangul võiksid poed tõepoolest säilivuse kaotanud toidu ka neile annetada. Samal ajal ei ole keskusel Schmidti sõnul toiduga praegu suuri probleeme. Keskusesse tulevad inimesed saavad tasuta makarone ja kuivikuid ning Schmidti kinnitusel ei jäeta kedagi nälga.

“Paljud on laisad ega viitsi keskusesse sööma tulla või raha teenida ning lihtsa variandina murravad tõesti prügikaste lahti, saades sealt ju vägagi mitmekülgset toitu,” nentis sotsiaaltöötaja. Samal ajal ei ole see probleem tema sõnul kuigi laialt levinud, sest prügikastid on lukus ning lahtimuukimine võtab oma aja.

Rehabilitatsioonikeskuses internetti kasutanud Sven (28) tunnistas, et tema küll prügikastidest toitu ei otsi, sest teenib raha pudelite korjamisega, kuid teab mitmeid, kes seda teevad. “Näiteks inimesed, kellega koos Männikul elame, käivad sageli Järve Selveri taga prügikastides ning toovad sealt ka meile toitu,” selgitas Sven. Selline tegevus on Sveni hinnangul lihtsama vastupanu teed minek, sest pudelite korjamisega on võimalik teenida piisavalt raha, et ise endale poest süüa osta.