Eile õhtul saabus Tallinnasse grupp sõdureid Iraagis teenivast jalaväerühmast ESTPLA-13, mille teenistus kestab seal kuni detsembri keskpaigani, Afganistanist saabub Eesti jalaväerühm kolmenädalasele puhkusele täna õhtul.

Leitnant Meelis Jõemaa juhitav ESTPLA-13 teenib Iraagis alates juuni algusest. Kolme kuu jooksul on Eesti jalaväerühm osalenud kokku viies lahingukontaktis ja kahes isevalmistatud lõhkekeha rünnakus.

Lahingutest puhkama

Eesti kontingendi vanem Iraagis major Aron Kalmus rääkis, et ESTPLA-13 on oma teenistusega Iraagis hästi hakkama saanud.

“Professionaalsus, põhjamaine rahulikkus ja edukus ülesannete täitmisel on märksõnad, millega võin liialdamata kokku võtta ESTPLA-13 senise teenistuse,” ütles ta. “Selle vastutusrikka töö tulemusena on eesti sõdur saavutanud koalitsioonipartnerite ja oma tegevuspiirkonna elanike tunnustuse. Nüüd on aeg puhata ja täita oma kohus perekonna ja lähedaste ees.” ESTPLA-13 puhkus lõpeb 18. septembril. 34-liikmeline kergjalaväerühm ESTPLA-13 on ette valmistatud läbi viima sõjalisi operatsioone jalaväe ja mehhaniseeritud üksuste koosseisus ning teenib Bagdadist põhja pool asuva Sab-al-Boori lähistel Ameerika Ühendriikide maaväe 4. jalaväediviisi 1. brigaadi võitlusgrupi pataljoni 7-10 CAV koosseisus.

Täna õhtul saabub kolmenädalasele puhkusele ka leitnant Ain Tiidruse juhitav jalaväerühm ESTCOY-2 Afganistani lõunaprovintsist Helmandist. “Saabub ainult jalaväerühm, teistel samas viibivatel üksustel on eraldi rotatsioon,” selgitas kaitseväe pressiesindaja leitnant Andres Sang eile.

Alates mai teisest poolest kuuekuulisel missioonil viibiv 37-meheline ESTCOY-2 on siiani peaaegu pidevalt osalenud ka eri lahinguoperatsioonides ning viimase paari kuu jooksul saanud vaid mõned puhkepäevad. 11. augustil sai kolm jalaväerühma kaitseväelast ka ühe rünnaku käigus haavata. Puhkusele tuleb rühm täies koosseisus ning ühtegi rühma liiget kaitsejõudude peastaabi teatel enne Afganistani naasmist välja vahetama ei pea.