Otseselt terrorilöökidest tingituna tühistas Albion Reisid 14. oktoobriks kavandatud reisi Süüriasse, sest inimesed kartsid sinna turismipaketti osta. “Tegemist oli ühekordse projektiga ja mingit mõju meile küll ei avalda,” kinnitas Albion Reiside omanik ja juhataja Argo Schneider.

Nädalapäevad tagasi teatas Soome lennukompanii Finnair, et peatab nõudluse languse tõttu kõik reisid Dubaisse ning vähendab lende Egiptusesse. Selle tulemusel on need sihtkohad pakkumiste hulgast välja lülitanud riigi suurim reisikorraldaja Wris Tours.

Lõokese sõnul tähendab terrorismi vastu sõja alustamine sisuliselt seda, et turismifirmadele on Lähis-Ida piirkond aastaks kadunud. “Talvehooaeg on läinud ning suvel pole sinna kuuma tõttu mõtet minna.”

Terroriaktidest sõltumata katkestas Albion Reisid müügi eksklusiivsesse Omaani. “See tundus tollel hetkel mõttetu. Oleks me ideega aga edasi läinud, siis katkestanuks selle ikka,” möönis Schneider. “Mis seal ikka ponnistada.”

FIRMAD KAHJU EI KANNA. Praegu ulatuvad kõik Albioni pakkumised kohtadesse, mis on nii-öelda raketiulatusest väljas.

Lõokene märkis, et otsest rahalist kahju reiside ärajätmisest pole, kuna inimesed ei lähe tühistamise teed. Samuti töötavad reisikorraldajad väidetavalt uute sihtkohtade kallal.

“Egiptuses on olukord küll väga rahulik, meil ei ole põhjust oma kavandatud Niiluse-kruiise ära jätta,” ütles Lõokene. “Samuti Maroko ja Tuneesia.”

Oktoobri lõpus oma esimese lennu Egiptusesse tegev Ernesto Preatoniga seotud Domina World Travel on jätkuvalt seisukohal, et sihtkoht on turvaline.

ÄRIPLAAN EGIPTUSEL. Vankumatu seisukoha taga võib olla ka asjaolu, et Domina World Traveli jaoks on Preatoni enda loodud Sharm el Sheikh Egiptuses hetkel ainsaks pakutavaks sihtkohaks ning selle pakkumisest mahavõtmine nõelaks valusasti turule tulemist.

“Nende äriplaan on puhtalt Egiptuse peal, neil pole muud võimalust,” leidis Schneider. “Vastasel korral peaksid taas nullist alustama.”

Lõokese väitel on Domina World Traveli 27. oktoobriks kavandatud lend edukalt müünud.

Domina World Traveli müügijuht Karin Piir ütles, et Egiptuse reiside ärajätmine poleks neile valus hoop. “Oleme veendunud, et tegemist on ohutu paigaga,” lausus ta. “Töö ja leivata ei oleks jäänud, lisaks pakume jaanuarist uue kohana Keeniat.”

Võimalikke kahjusid, mis oleksid tekkinud, ei soostunud Piir kommenteerima.