Rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seemani kinnitusel on eelarvearutelude kontekstis kõne all käibemaksu soodusmäära tõstmine praeguselt viielt protsendilt üheksale. Plaani jõustumise korral kallineksid nii ravimid, teatripiletid kui ka perioodika ja raamatud.

“Soodusmäärade tõstmine on valitsuskabinetis arutusel olnud, ent otsust vastu võetud ei ole,” märkis Seeman.

Nii nagu eelarve juurde tervikuna, tuleb valitsus ka käibemaksu soodusmäära tõstmise juurde tagasi pärast 25. augustit, kui on avaldatud rahandusministeeriumi majandusprognoos. “Selleks ajaks peavad valmis olema ka riigi tulusid suurendavate eelnõude projektid,” lausus rahandusministeeriumi esindaja.

Kokku suurendaks käibemaksu soodusmäärade tõstmine riigieelarve tulusid rahandusministeeriumi arvutuste järgi ligikaudu 270 miljoni krooni. Suurima osa sellest ehk 135  miljonit annaks ravimite maksutõus, näiteks perioodika peaks aga andma 10 miljonit lisakrooni.

Kinni maksab tarbija

Eesti Päevalehe juhatuse liige Tarvo Ulejev nentis, et varem või hiljem maksab igasugused maksutõusud kinni ikkagi lõpptarbija.

“Mõni aasta tagasi ei kehtinud perioodikale veel üldse käibemaksu,” meenutas Ulejev. “Tänapäeval maksab aga ajalehe aastatellimus juba mitu tuhat krooni. Võib-olla võiks maksutõusu alla neelata siis, kui riigiettevõte Eesti Post suudaks toimetada lehed inimesteni hommikuks. Praegu jõuavad ajalehed mitmel pool postkastidesse alles pärastlõunal,” märkis ta.