Eile ei liikunud EMT võrgust häirekeskusesse ligi kahe tunni vältel ettevõtte pressiesindaja Kaja Sepa esialgsetel andmetel peaaegu ühtegi kõnet. „Kõnede õnnestumine sõltus võrgu taastumisest, aga kui võrku polnud, siis häirekeskusesse helistada ei saanud,” kinnitas Sepp.

Samal ajal aga väitis EMT, et kõik, kes abi vajasid, said seda, sest häirekeskus soovitas probleemide tekkimise järel kohe abivajajatel eemaldada telefonist SIM-kaart, sest siis saab hädaabikõne tegemisel kasutada ka konkureerivate sideoperaatorite võrku.

Siseministeeriumi julgeoleku asekantsler Erkki Koort möönis, et selline soovitus on ajutine lahendus, tegelikkuses peavad sideoperaatorid asuma kohe rahaliselt panustama süsteemide arendamisse, et tagada ka tuumikvõrgu rikete korral inimeste kõnede automaatne ümbersuunamine kas konkurentide või riigi enda telefoniliinidele.

Kui pole infot tõrkest?

Nimelt on häda selles, et inimene, kes vajab abi ega ole teadlik sideoperaatori ajutisest tõrkest, ei pruugi tulla selle pealegi, et 112-le helistamiseks peab ta SIM-kaardi eemaldama. Lisaks ei tea paljud eakamad inimesed, mis on mobiiltelefoni SIM-kaart ja kuidas seda eemaldatakse.

„Iga sideoperaatori ülesandeks on tagada, et tema klient saab oma koduvõrgus hädaabinumbrile helistada. See on elutähtis teenus, mida tuleb igal ajal osutada,” lisas Koort. Tuleval nädalal tuleb EMT ja Elioni juhtidel minna vabariigi kriisikomisjoni aru andma. Koorti sõnul on riigil tekkinud põhjendatud huvi, miks niivõrd ulatuslikud sidekatkestused on tekkinud ja kuidas tulevikus tagatakse hädaabikõnede õnnestumine.

Tõenäoliselt võetakse ette ka teised sideoperaatorid, Elisa ja Tele2. Nimelt on EMT-l ja Elionil olemas dubleeritud süsteem, mis pidanuks vähemasti teoreetiliselt tagama võrguprobleemide korral 112-le helistamise õnnestumise.

Lihtsamalt seletades jälgivad arvutiprogrammid EMT-s ja Elionis ööpäev läbi, kas inimeste kõned, mis on tehtud häirekeskusele, õnnestuvad või mitte. Kui võrgus peaks esinema anomaalia ja selguma, et mitte ükski hädaabinumbrile tehtud kõne ei jõua häirekeskuse operaatoriteni, rakendub varuplaan.

Nimelt on peale sideoperaatorite operatiivside tarbeks oma sidevõrk olemas ka Eesti riigil. Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse (RIKS) teenindusdirektor Avo-Rein Tereping ütles, et eile nende võrku EMT kõned ei jõudnud. Küll aga jõudsid mõned Elioni katkestuse aegsed kõned häirekeskusesse nende liinide kaudu.

Elisa esindaja Marika Raiski ütles, et kui tuumikvõrk on maas, pole ümbersuunamisel mõtet, sest kõnede tegemine ei õnnestu ikkagi. Ainus toimiv lahendus olevat see, et inimesed eemaldavad oma sideoperaatori võrgu katkestuse korral telefoni SIM-kaardi.

Häirekeskuse kommunikatsioonijuht Edvi Freiberg ei teinud sellest erilist saladust, et mingi osa EMT kõnedest eile häirekeskusesse ei jõudnud. „Häirekeskus ise töötas. Kõned, mis meile saabusid, said vastu võetud. Küll aga ei tulnud osa EMT kõnesid meile sisse,” ütles ta.

Abita jäänute arvu ei tea

Häirekeskus teeb sideoperaatorite võrgurikete korral katsekõnesid 112-le. Eilsed katsed näitasid, et mitte kõikjal Eestis ei saanud EMT võrgust häirekeskusesse helistada. Kui palju kõnesid ei jõudnud tehnilistel põhjustel keskusesse, ei selgu aga kunagi, seda saab Freibergi sõnul vaid oletada.

Häirekeskuse enda tööd sidekatkestus suurt ei seganud, ainult mobiiltelefonide asemel tuli kasutusele võtta raadioside.

Eile ennelõunal seiskus EMT tuumikvõrgu rikke tõttu telefonikõnede, SMS-ide ja interneti liiklus. Ettevõtte kliendid ei saanud telefoni kasutada ligi kahe tunni vältel. Teada on ka juhtumeid, kus inimesed proovisid edutult mobiilset parkimist lõpetada. EMT pressiesindaja Kaja Sepp ütles, et selliste probleemide ilmnedes on võimalik kokku leppida rahalises tasaarveldamises. „Kahju kannatanud kliendid peaks siis meile oma kahjudest teada andma. Arutame igat juhtumit eraldi,” kinnitas Sepp.

Elisa ja Tele2 pressiesindajad ütlesid, et ka nemad pole eile EMT-ga juhtunud tõrke eest kaitstud. „Kõik maailma operaatorid lähevad järjest üle IP-tuumikvõrkude kasutamisele. Seda tehakse selleks, et suurendada võrgu mahtusid, et tagada piisav võrguressurss mobiilse interneti teenuse pakkumisel. EMT-ga analoogne olukord võib teoreetiliselt juhtuda iga operaatori võrgus, kuid muidugi püütakse neid olukordi igati vältida. Elisa näiteks tegeleb järjepidevalt võrgu dubleerimisega,” rääkis Marika Raiski Elisast.

Tele2 on alustanud järkjärgulist IP-tuumikvõrgu kasutamist. Ettevõtte kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov teatas, et täielikult (nagu seda on teinud EMT) võetakse IP-tuumikvõrk kasutusele siis, kui tehnoloogia kindluses on veendutud.

Viga tuumikvõrgus

•• Elion

Kahe nädala eest lakkas töötamast Elioni tuumikvõrk.

•• EMT

Eilse EMT võrgukatkes-tuse põhjustas samuti tuumikvõrk.

•• Elisa ja Tele2

Mõlemad firmad tunnistavad, et ka nemad pole sellise tõrke eest kaitstud.