Ilmavaatleja Ilmar Ööveli sõnul pole talvised sademed nii suured, tegemist on uut liiki sademetega, mis vajab nime: "Päris lumesadu see ei olnud ega ka rahe mitte. Mina nimetaksin neid liithelvesteks."

Nädalavahetusel oli Läänemaal muutliku pilvisusega peamiselt sademeteta ilm. Puhus edela- ja lõunatuul 4-10, õhtul rannikul puhanguti 13 m/s. Õhutemperatuur oli -1…+1°C.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi professor Heino Tooming ütles, et sellised suured lumeräitsakad võivad tekkida sulaga.

"Sulaga kleepuvad lumehelbed üksteise külge. Pole ise küll näinud ega kuulnud, et nii suuri lumepalle alla sajaks, aga kirjandusest olen lugenud, et selliseid asju tuleb ette ja helveste liitumisel võib nende läbimõõt olla ligi kümme sentimeetrit," rääkis Tooming. "See on haruldane juhtum," lisas ta.

Rahe ja lumi tekivad soojade ja külmade õhumasside põrkumisel - veetilgad vihmapilves külmuvad ja vahelduvate õhumasside mõjul pilves üles-alla liikudes kasvatavad nad endale järjest jääkihte juurde.