Hankele kvalifitseeruvad ainult need pakkujad, kes on ajavahemikus 2009 kuni möödunud aasta lõpuni kirjastanud ja levitanud Diplomaatiat vähemalt kolmel korral, kusjuures iga väljaande puhul on teenuse maksumus olnud vähemalt 10 000 eurot. Kogu selle perioodi jooksul on Diplomaatia ilmunud Sirbi vahel.

Kahtluse, et konkurente Sirbile väga näha ei soovita, tekitab ka hankele registreerumise tähtaeg, milleks on selle nädala viis päeva. Justkui kabinetis sündinud hanke üheks tingimuseks on veel, et paberväljaande levitamine peab toimuma koos mõne tuntud Eesti kultuuri- või teadusväljaandega, mille temaatika ühtib Diplomaatia omaga. Samuti on väga täpselt ära öeldud, kui suur peab olema tiraaž.
Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand kinnitabki, et Sirp jätkab Diplomaatia väljaandmist. „Laias laastus on igasuguste hangetega Eestis juba jaburusteni mindud,” sõnas Tarand. „See on lihtsalt teesklemine, tegelikkuses ei ole konkurentsi, ei turgu, teeseldakse selle olemasolu, aga kui juhtkonnale meeldib, lasku käia.”

Tarandi hinnangul on Sirp lihtsalt Diplomaatiale kõige sobivam trükk, kuna suuremate väljaannete puhul nõuaks väljaandmine suuremaid kulusid, aga lugejaid sellest tulenevalt rohkem juurde ei tuleks. „Sirp on kõige sobivam trükk, kui Diplomaatia panna 10–20 korda suurema väljaande vahele, on see riigile kahtlemata suurem kulu, sest ega lugejate arv suurene,” ütles Tarand. „Ega meil vahet ei ole, teeme heameelega edasi, kui tellija heaks arvab, sest ega praegusele lahendusele mõistlikku alternatiivi ei ole, kui just kulusid suurendada ei taheta.”

Hanke välja kuulutanud SA Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus juhatuse liige Martin Jaagup Hurt näeb tingimust, et „pakkuja peab olema antud ajavahemikus kirjastanud ja levitanud käesoleva hankemenetluse objektiks olevat paberväljaannet vähemalt kolmel korral”, hoopis omamoodi.

„Lause on mitmeti tõlgendatav, seda sai nii palju muditud ja ikka jäi ebaselgeks, ent mõte on selles, et pakkuja peab olema kirjastanud ja levitanud käesoleva hankemenetluse objektiga sarnast paberväljaannet vähemalt kolmel korral,” selgitas Hurt. Ent silmapiiril näeb ta soosikute seas Sirbi kõrval ainult Horisonti, kes võidaks konkursi, kui Diplomaatia läheks omanikule vähem kulukaks kui Sirp. „2011. aasta kulud olid suurusjärgus 12 000 eurot koos igasuguste maksudega, sellest sooviks muidugi odavamat hinda,” ütles Hurt. Hoolimata väga suunatud pakkumisena kõlavast hanke seletuskirjast soovib ta siiski anda võimaluse ka teistele kirjastustele. „Oleks igati tervitatav, kui leiaksime partneri, kes suudab meile pakkuda kvaliteetset teenust madalama hinnaga,” sõnas ta.  



ABIKS

Eesti Päevaleht annab nõu, mis nõuded peaksid hankel veel olema

- Väljaanne peab olema mustvalge
- Peatoimetajal peab olema keskharidus
- Peatoimetaja lähisugulaste seas peab olema kaks endist ja/või praegust eurosaadikut
- Väljaande teadustoimetajaks peab olema endine riigikogu liige