Kaitseministeerium on pidanud vajalikuks selle teose valmimist 3200 euroga toetada. „Initsiatiiv heategevusprojektiks tuli Uku Suvistelt, video idee ja stsenaarium oli Suvistel juba olemas. Kaitseministeerium otsustas videot toetada, kuna see saadab julgustava sõnumi sõduritele, nende peredele ja ka kõigile teistele,” ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste. Kuigi võib tunduda, et video alguses sõna võttev tuntud dopingupatune Justin Gatlin ei pruugi olla just parim eeskuju, kinnitab kaitseministeerium, et Gatlin sobib just hästi. „Tõsi, tema sportlaskarjääri jääb nelja-aastane võistluskeeld, kuid selle järel töötas ta ennast uuesti ausal teel tippu, nii et tema lugu toetab video sõnumit.”

Taliibid ei tulistanud

Kuigi videot vaadates tekib mõningaid küsimusi – kas kujutatud on Afganistani ja kui, siis miks lastakse Eesti sõduril jääda omade tule alla, sest talibite varustusse F-16 hävitajaid ei kuulu –, lükkab kaitseministeerium need kunstilisele üldistusele viidates tagasi. „Ühtegi konkreetset riiki pole maastiku valikul silmas peetud, samuti ei olnud tegijate eesmärk detailselt taastada üht või teist konkreetset sõjaepisoodi. Tegu on popkunstiga, mis tunnustab vapraid missioonisõdureid ja nende perekondi. See sõnum läheb kaotsi, kui keskenduda üksnes detailidele ja sellele, kui realistlik üks või teine asi on,” viitas pressiesindaja.

Video klišeelik romantika ja kõrgelennulisus tõstatab küsimuse: kas see ongi kaitseministeeriumi ametlik eelistus kunsti valdkonnas? „Popmuusika ja videokunsti maailmas on muidugi hinnanguid sama palju, kui on erinevaid maitseid. Mis on ühele kitš, seda teine fännab kogu südamest. Video on saanud Facebookis ja YouTube’is mitmeid kiidusõnu, YouTube’is on seda vaadatud üle 23 000 korra ja Uku Suviste on saanud tänusõnu ka missioonisõdurite perekondadelt,” selgitas Jugaste.

Tõsi ta on: video vaadatavus YouTube’is suureneb tund-tunnilt, kommentaaridki jaotuvad üsna võrdselt pooldavateks ja laitvateks. „Tubli UKU, see on mõtlemapanev sõnum maailmale. Muusikavideo on lihtsalt super! :),” kirjutas Lyzett500.

„Istub Eesti sõdur postil ja siis tuleb (NATO) F-16 ja laseb ta ära... Kas tõesti mingit paremat olukorda ei osatud välja mõelda, kui blue-on-blue intsident? [- - -] Tavakuulaja jaoks ei pruugi sellised asjad olla tähelepanuväärsed, kuid kui tegite missioonisõduritele, siis oleks võinud veidi nende pilgu läbi seda asja vaadata,” on kirjutanud kasutaja hakman73.