Eelarve tõmmati koomale

See, et teekattemärgistus on pealinna tänavatelt kadunud, pole viimase aja tegemata töö. Alguse sai see juba kahe aasta eest, kui linna eelarves teekattemärgistuseks eraldatud raha vähenes enam kui kaks korda. Raha ei ole vahepeal eelarves juurde tekkinud ega teki ka tuleval aastal. See tähendab, et peamiselt on teid hakatud teisiti märgistama. Mitte plastiga, mis kestab mitu aastat, vaid valge värviga. See kulub asjatundjate sõnul tiheda liiklusega tänavatel kolme kuni nelja kuuga. Raha teede märgistamiseks on linnaeelarves samas potis fooride hooldamisega. Kuidas raha jagatakse, sõltub linna transpordiametist. Eesti Päevalehe küsimustele ei õnnestunud transpordiametist eilse päeva jooksul vastuseid saada, kuid tõenäoliselt ei jagu raha ulatuslikuks plastmärgistuseks ka tuleval aastal.

Tuleb oodata kevadet

Linnal on tänavatele joonte tõmbamiseks sõlmitud leping firmaga AS-iga Signaal. Kuidas on firma juhi Ats Tamme hinnangul märgistuse seis viimaste aastatega muutunud? „On muutunud silmaga nähtavalt. Õigemini, see pole nähtav,” sõnas ta. „Ilmselgelt ei piisa kahe viimase aasta ja 2012. aasta eelarvete vahenditest Tallinna liikluskorralduse heal tasemel hoidmiseks.”
Ühtlasi ennustas Tamm, et kevadel on poolelt tänavavõrgult kadunud ka viimane plastmärgistus, mis paigaldati kaks kuni kolm aastat tagasi. Tallinna tänavatel valge värviga teede märgistamine on tema sõnul aga äärmiselt ebamõistlik, sest see ei pea koormusele vastu.
Tänavate joonimine algab taas kevadel, kuiva ilmaga, kui ööpäeva keskmine temperatuur on soovitavalt üle kümne kraadi. Eelduseks on seegi, et talveliiv ja kruus on ära koristatud ja suuremad augud lapitud. Varem ei saa midagi ette võtta ka näiteks ohtliku Järvevana tee lõiguga. „Värv lihtsalt ei kesta sellise liiklustiheduse juures, sügisniiskele teekattele uut märgistust kanda ei ole võimalik,” nentis Tamm.

Politsei soovitus Tallinnas liiklejatele: sõitke aeglasemalt

Sirje Pai
Põhja prefektuuri liiklusteenistuse vanem

Liikluskorraldus Tallinna linnas, seda ka ümberehituste puhul, on kohaliku omavalitsuse vastutusala, politsei aga on selle juures nõuandvas rollis. Linna ja politsei suhtlus ehitusprojekti liikluskorralduse teemal algab projekteerimise faasis ning koos arutatakse hilisemaid probleeme. Nii on ka Järvevana tee ümberehitusega seotud liikluskorralduse teema Tallinna transpordiametis korduvalt üles kerkinud.  
Kulumise kõrval raskendab nende objektide puhul täna nii ajutiste joonte kui ka muu teemärgistuse nähtavust pori ja pimedus ning see võib põhjustada ohuolukordi. Halvasti on näha ka sõiduradasid eraldavate takistuste servad. Liiklejatel soovitab politsei kindlasti kinni pidada teetööde alas kehtestatud kiiruspiirangust ja vajaduse korral seal ka aeglasemalt sõita. Ilmselt vanast harjumusest kiputakse Järvevana teel kiirust lisama, kuid tee seisukord seda tegelikult ei luba ning liigsuurel kiirusel võivad lisaks kaasliiklejatele ohtu sattuda ka ehitustöölised.