Linnavalitsuse järgmisel istungil kinnitatakse kümnele Tallinna koolile erasektorist renoveerija ja pikaajalise haldaja leidmiseks korraldatud konkursi tulemused, samuti selgub, millistele firmadele ja kui suurt rendihinda linn tulevikus maksma hakkab.

“Saime pakkumisi neljalt firmalt ja on võimalik, et eelläbirääkimistega konkursil kahe paketina olnud kümme kooli ei lähe ühele hoonestusõiguste võitjale,” ütles Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen. Projekti eesmärk oli leida erapartner, kelle hooleks jääb koolide renoveerimine, ehitustööde finantseerimine ning haldamine ja hooldamine järgmisel kolmekümnel aastal. “Kui linnavalitsus konkursikomisjoni otsuse kinnitab, peaks enam-vähem selguma, kui suured on tagasimaksed ja milliseks rendihind kujuneb,” lausus Jäppinen.

Abilinnapea sõnul oli Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKA) teenetest loobumiseks väga lihtne põhjus. “Kuna rahandusministeeriumi juures asuva raamatupidamistoimkonna tehtud muudatuse kohaselt läheksid RKA kaudu tehtavad investeeringud otse linna pikaajalisse laenukoormusesse, polnud see linnale vastuvõetav,” lausus Jäppinen.

Kas ikka tuleb odavam?

“Kümne kooli remondile kulub umbes 525 miljonit krooni ning Tallinna eelarvest sellise raha leidmine ei ole kerge,” rääkis Jäppinen. Tema kinnitusel pole linna seisukohalt mingit vahet, kas tegu on ehitus-arendusfirma või RKA-ga, mis on samuti kasumit taotlev firma.

“Kindlasti olnuks võimalik mingid tingimused välja mõelda, et RKA saanuks selles protsessis osaleda. Mina olen kardinaalselt vastupidisel arvamusel, et see linnale odavam tuleks,” nentis RKA koolide müügidirektor Indrek Peterson. “Kindlasti läheb see linnale 30 aasta peale kallimaks,” lisas Peterson.

Esimese koolina saab uue välimuse Pelgulinna gümnaasium, mille valmimistähtajaks on järgmise aasta september. Ülejäänud üheksas koolis (Kalamaja põhikool, Karjamaa gümnaasium, Tallinna ühisgümnaasium, Kristiine gümnaasium, Haabersti vene gümnaasium, Laagna gümnaasium, 32. keskkool, Nõmme gümnaasium, Sikupilli keskkool) peaks remont algama 2007. aasta teisel poolel.

Pelgulinna koolis valitseb teadmatus

•• Pelgulinna gümnaasiumi direktori Tõnu Piiburi sõnul saadakse ees ootava remondi kohta täpsemat infot alles pärast 1. novembrit, kui linnavalitsus on koolide uute haldajatega lepingud sõlminud. “Siis saame üldse teada, kes ehitavad, mis ajaks on vaja pind vabastada või kust otsast alustatakse,” lausus Piibur.

•• “Meile pakuti võimalust juba algaval koolivaheajal välja kolida, kuid lihtsam on ehitajaga läbi rääkida ja võimalikult kaua oma majas olla. Võib-olla saame isegi detsembri lõpuni siia jääda, aga täpsemat infot hetkel lihtsalt pole,” lisas Piibur.

•• Praeguse seisuga lähevad kooli 735 õpilast Sõle gümnaasiumi õhtusesse vahetusse ning hommikuti lubatakse kasutada Salme kultuurikeskuse ruume.