Kell 18 Viru tänaval korraldatud nn avalik "tardumine" ehk "Freeze - Kuubal külmetab!" märkis ühtlasi sihtasutuse Unitas algatusel käivitatud Kuuba aasta 2010 algust.

"Eesti väljus paarkümmend aastat tagasi sarnasest olukorrast, mistõttu on meil erakordselt hästi võimalik mõista selle väikeriigi saatust ja oma toetust väljendada," sõnas SA Unitas asutaja Mart Laar.

SA Unitas soovis rahumeelse protesti vormis korraldatud aktsiooniga tähelepanu tõmmata ühele paljudele kurbadest sündmustest Kuuba lähiajaloos ehk Kuuba Mustale Kevadele 2003. 18. märtsil seitse aastat tagasi algas saarel ulatuslik poliitiliste teisitimõtlejate vahistamislaine, mis päädis kaks päeva hiljem 75 kirjaniku, ajakirjaniku ning inimõiguste eest võitlejate vangistamisega. Paljud neist on tänaseni trellide taga, mitmeid pole enam elavate kirjas.

Alles mõned nädalad tagasi suri pärast 83-päevast näljastreiki dissident Orlando Zapata Tamayo, kes pärast 1972. aastat oli saare esimene end surnuks näljutanud poliitvang.

Vangidest kaht - Manuel Vázquez Portal'i  ning Héctor Maseda Gutiérrez't - on autasustatud rahvusvahelise pressivabaduse auhinnaga. Range kinnipidamisrezhiimiga vanglas pani Maseda kirja oma memuaarid, mis vanglast väikestel paberilehtedel välja smugeldati ning hiljem raamatuks koondati. Amnesty International on neid nimetanud Kuuba "südametunnistusvangideks".

Rahvusvahelisel areenil on laiemat tähelepanu pälvinud vangide naised, emad ja õed, kes moodustavad rahumeelse protestirühmituse Las Damas de Blanco ehk Valged Daamid. 2005. aastal autasustas Euroopa Parlament daame Andrei Sahharovi mõttevabaduse auhinnaga. Eile aastapäeva puhul Havannas toimunud Valgete Daamide rahumeelne demonstratsioon pöördus rüseluseks ja 30 rühmituse liiget sõidutati sunniviisiliselt sündmuskohast minema.

Kokku viibib Kuuba vanglates enam kui 200 poliitvangi, arreteerimised leiavad aset tänini.