Tallinna kuritegevuse ennetamise komisjoni eestvedamisel on valminud Tallinna süütegude ennetamise programm aastateks 2006-2010, mille vastuvõtmisega täidetakse Tallinna arengukavas 2006-2010 ja kriminaalpoliitika arengusuundades kirja pandud eesmärke.

Tallinna linnapea Jüri Ratase sõnul seisneb linna süütegude ennetuslik tegevus eelkõige heas koostöös korrakaitsestruktuuridega, erinoorsootöö tõhustamises ja linna videovalvesüsteemi arendamises. "Need kolm märksõna on aluseks iga-aastasel eelarve planeerimisel ja linna kuritegevuse ennetamise kavandamisel," ütles Ratas. "Nagu riigis tervikuna on ka Tallinnas järjest enam tunda vajadust organiseeritud, süütegude ennetamisega tegelevate inimeste järele."

Tallinna süütegude ennetamise programm 2006-2010 oleks materjal, millest leiaksid peale linnakantselei abi kõik süütegude ennetamisega kokku puutuvad struktuurid. Tallinna linna süütegude ennetamise programm on aluseks iga-aastaste tööplaanide koostamiseks linnas antud valdkonnas.

Tänaseks on jõutud arusaamisele, et ainult jõuga ei saa kuritegevust kontrollida ning seetõttu rõhutatakse eelkõige kuritegevuse kontrolli intellektuaalseid lahendusi, s.t. erinevate kuritegevust põhjustavate aspektide analüüsi ja arvesse võtmist tervikliku lähenemise juures. Samas on palju tähelepanu pööratud jõustruktuuride koostööle kohaliku omavalitsusega ja linnakodanike omaalgatuslikule tegevusele kuritegevuse ennetamisel.

Programmi alusuuringuteks on kasutatud Põhja Politseiprefektuuri kuritegevuse statistikat, samuti on kasutatud politseiametnike abi programmi koostamisel. Käesolev programm on saanud heakskiidu Eesti Politsei Tallinna Nõukojalt, Tallinna Linnavalitsuse kuritegevuse ennetamise komisjonilt ja Sisekaitseakadeemia Politseiõpetuse instituudilt.