Tartu ülikooli suveülikoolis korraldatavale 52 kursusele on end juba kirja pannud ligi pool tuhat inimest ja kui sellele liita ka Tallinna ülikooli suveülikooli kirja pandud ligi 200 inimest, siis selgub, et peaaegu tuhat inimest kavatsevad vähemasti osa suve kulutada enda harimiseks.

Õppida saab nii fotograafiat, maalikunsti, ajalugu kui ka teatris kasutatavat lavavõitlust, osaleda jooksukoolis, saada aimu meediaga manipuleerimise võimalustest või tennisemängu põhitõdedest.

Kulub tuhandeid kroone

Vähe sellest, et inimesed on valmis kulutama oma suvisest puhkuseajast hulga päevi enda harimiseks, nad on koolitustel osalemise eest valmis maksma ka tuhandeid kroone. Kui Tartu ülikooli suveülikoolis on ühe kursuse hind 800–3000 krooni, siis Tallinna ülikooli suveülikooli kalleim kursus maksab ligi 12 000 krooni. Tegemist on Balti filmi- ja meediakooli digitaalse filmivalmistamise suvekursusega, mis kestab kolm nädalat ja mille 20 vakantset kohta täitusid esimeste registreerimispäevadega.

Tallinna ülikooli rahvusvahelise suveülikooli projektijuht Edith Sepp ütles, et peamiselt on nende suvised kursused mõeldud välismaalastest üliõpilastele, kuid tänavu on ligi viiendik suvekoolist osavõtjaid eestlased ja tavapärasest rohkem on ka eakamaid inimesi.

Huvi Eestis toimuvate suveülikooli kursuste vastu ongi välismaa tudengite seas suur. Neist mõnigi kavatseb osaleda raudtee ajaloo ja tuleviku teemalisel kursusel, mis lõpeb üheteistkümnepäevase rongireisiga Peterburist Vladivostokki.

Tartu ülikooli suveülikooli menukaim kursus on meediakoolitus, mida annavad rahvusringhäälingu ajakirjanikud eesotsas Indrek Treufeldtiga. 32 kohta täitusid hetkega.

Kursusest kavatseb osa võtta ka aasta ringi ise inimeste koolitamisega tegelev Margus Pedaste. „Mul muidugi seda muret pole, et suvel midagi teha poleks, aga kui ma ikka head koolituspakkumist näen, siis haaran sellest võimalusest ikka kinni,” ütles ka varasematel aastatel suveülikoolis käinud Pedaste.

Köidavad keeled ja maalimine

•• Tartu ülikooli viimaste aastate populaarseim suvekursus on Anne Parmasto juhendamisel peetav maalikursus.

•• Tartu ülikooli avatud ülikooli täienduskoolitustalituse juhataja Ülle Kesli sõnul on maalikursustel aastast aastasse ühed ja samad huvilised, kes ei jäta võimalust kasutamata ja panevad registreerimise alates end kohe kirja. „Praegu peaks portreekursusele veel paar vaba kohta olema, aga see on väga hästi täitunud kursus,” lisas Kesli.

•• Peale selle soovitakse nii Tartu kui ka Tallinna ülikooli suveülikoolis õppida keeli.

•• Kui üliõpilastele pakub suveülikool võimalust teenida õppekava täitmiseks ainepunkte, siis üha enam leiavad suveülikoolidesse tee ka juba töötavad inimesed, kellel ei ole seni kõrgharidust. „Suveülikoolis osalemiseks ei pea olema varasemaid eelteadmisi ja me ei nõua ka eelnevat kõrgharidust. Suveülikool on lihtsalt hea võimalus end täiendada ja harida,” selgitas Kesli.