Möödunud kuudel andis paljudele töötutele äraelamisvõimaluse lühiajaline hooajatöö. Nüüd on käes tööaasta halvimaid perioode, mil uusi töökohti aktiivselt ei looda ja hooajatööd hakkavad otsa saama.

Töötukassa annalüüsiosakonna juhataja Anne Lauringson ei tee saladust, et nende prognooside kohaselt peatub registreeritud töötute arvu vähenemine juba lähiajal.

„Viimane nädal oli siiski veel positiivne, sest endiselt töötute arv langes. Kuid langustrend on peatumas, see on seotud sügisega,” ütles Lauringson. Eelmisel nädalal vähenes registreeritud töötute arv 322 võrra ja ulatus 70 268 inimeseni. Võrreldes eelmise aasta septembriga on praegu ligi 6000 registreeritud töötut vähem ja aasta algusega võrreldes on koguni 20 000 võrra vähem.

Pikaajalisi töötuid väga palju

Murelikuks teeb aga tööhõive jälgijaid see, et pikaajaliste töötute arv – statistikaameti andmeid uskudes praegu ligi 60 000 inimest – jääb väga kauaks suureks. Ka äsja avaldatud Eesti Panga lühiajaline majandusprognoos näitab, et tööandjad panustavad majanduslanguse järellainetuses esmalt tootlikkuse tõstmisse, mitte uute töökohtade loomisse. Seega võib pärast kevadist ja suvist langust saavutatud praegune tase pikemaks ajaks püsima jääda: pidevalt otsib töötukassa vahendusel tööd ligi 70 000 inimest ehk 11 protsenti kõigist tööealistest.

Majandusteadlase Andres Arraku sõnul näitab Ameerika Ühendriikide kogemus, et kriisi järel hakkab tööhõive hüppeliselt kosuma alles poolteist-kaks aastat pärast majanduskasvu taastumist. Et Eesti majandus võttis kasvukõvera taas sisse alles tänavu suvel, võib uute töökohtade hoogsamat loomist oodata alles järgmise aasta lõpus või 2012. aasta alguses. „Seni tuleb ikkagi töötutel inimestel panustada hooajatöödesse ja enesetäiendamisse,” nentis Arrak.

Tartu ülikooli majandusteooria dotsent Viktor Trasberg rõhutas, et töötuse vähendamisel on just pikaajaliste töötutega tegelemine ühiskonna seisukohast üks võtmeküsimusi.

Ümberõpe

•• Ainus pääsetee on õppimises

„Salavõtit siin pole. Kui keegi ütleb, et ta on kogu elu teinud ühte ja sama tööd, kuidas ta nüüd enne pensioni uut ametit õppima hakkab, siis midagi pole teha, ümber tuleb ikkagi õppida.”

•• Paratamatus

„Pikk töökogemus mõnel erialal ei maksa enam midagi. Tööd, mida on tehtud aastakümneid, ei saa võib-olla enam kunagi teha.”