Emili (14) ja Jaana (16), kes sellel aastal esimest korda müüvad Tallinna vanalinnas jäätist, arvasid, et tööportaalide või sõprade kaudu on tööd leida küllaltki lihtne. Jaana tunnistas, et lisaks jäätisemüüja tööle oli tal kaaluda veel pähklimüüja ning restorani meelitaja töö vahel ning tahtmise korral oleks ta ka muid ameteid leidnud.

Veera Järvmägi on koos oma abikaasaga juba mitu aastat võtnud noori alates 14. eluaastast suviti tööle – “õhumüüjateks”, nagu ta ise ütleb. Järvmägi sõnul võtavad nad tööle 14–17-aastasi noori nädalavahetusteks erinevatele üritustele õhupalle müüma. “Tegelikult võiks tööle tulijaid isegi rohkem olla ning kes tõesti ise tööle tahab tulla, siis tuleks vaid ühendust võtta ja kõik on tehtav,” lükkab Järvmägi ümber väidet, et noored suvel tööd ei leia. Raha saavad noored ühe ürituse eest alates 200 kroonist kuni 500 kroonini olenevalt läbimüügist.

Info inimestelt inimestele

Conesco Eesti OÜ, mis palkab noori suurte kaubanduskeskuste juurde maasikaid ning muid vilju müüma, on töölevõtmise vanusepiiri seadnud 16 aasta juurde. “Loomulikult käib meie juurest läbi palju noori ning soovijate hulgas on ka nooremaid, kuid siiski on sellel aastal töötajate leidmine tunduvalt raskem, võrreldes eelmiste aastatega,” rääkis Conesco Eesti personalijuht Egle Lauk. Noortel on tihtilugu vähe püsivust ning väga paljudel on tööl olemisest ettekujutus kui trennis käimisest – kord lähen, kord ei lähe, ütles Lauk.

Palka pakutakse noortele marjade müümise eest nagu paljudes teisteski kohtades 30–40 krooni tunnis.

ISS Eesti AS, mis palkab õpilasi suveks erinevatele objektidele hoolduskoristustöödele, sai firma värbamisspetsialisti Moonika Valdna sõnul tööotsinguportaalide kaudu kokku ligi 150 tööavaldust. “Kõige enam tulebki sooviavaldusi 16–17-aastatelt keskkoolinoortelt, kes tahavad suveks tööle tulla.”

Jäätisemüüjate värbamisega tegelev Andre Liplik ütles, et eriti aktiivseks muutusid töölesoovijad just pärast seda, kui õpilasmaleva suuremad rühmad täis registreeriti. “Töökuulutusi me kuhugi eriti üles pole pannud, sest palju efektiivsemalt levib info inimeselt inimesele, kui varasemate aastate müüjad ise uusi inimesi kaasa toovad,” ütles Liplik, kelle sõnul leiavad aktiivsed noored kindlasti töö. Samas tuleb noortega töötades arvestada, et nad käivad trennis või perega reisil ja vajavad seepärast paindlikku tööaega.

OÜ GSM Valve müügijuht Georg Borin ütles, et nende firmas saavad tööle kõik vähemalt 15-aastased hakkajad noored. “Noored tegelevad presentatsioonidega laatadel ja poodides, samuti pimemüügiga telefoni vahendusel ning varsti käivitame ka ukselt uksele pakkumiste tegemise.” Aktiivse ja oskusliku töö eest võivad noored Borini sõnul teenida kuus 5000 krooni suurust netopalka.

Malevas saab tööd 1300 noort

•• SA Õpilasmalev juhataja Eero Kiipli sõnul oli õpilasmalevasse sellel aastal soovijaid samal määral eelmiste aastatega.

•• “Populaarseimad olid linnavälistest rühmadest Saaremaa ja Läänemaa rühmad ning linnasisestest linnaosavalitsuste korraldatavad heakorratööde tegemised,” märkis Kiipli, öeldes, et sellel aastal registreeriti end varasemaga võrreldes tunduvalt kiiremini rühmadesse.

•• Kokku saab õpilasmaleva rühmades tööd ligi 1300 noort vanuses 13–18 aastat.

•• Malevarühmade tööülesanded ning töötasud sõltuvad rühmast, kuid paremates rühmades saavad noored palka 35 kr tunnis.

•• Kiipli sõnul on mõnes rühmas vaba veel 5–6 kohta.