Tallinna linnavalitsus valib koostöös arhitektide liiduga pealinna uue administratiivhoone asukoha 12 võimaliku paiga seast kesklinna piirkonnas mere ääres.

Arhitektide liidu esimehe Ülar Margi sõnul pole lõplikku valikut veel tehtud, selleks analüüsitakse võimalikke asukohti. Need võib jagada kolmeks – endise lõbustuspargi lähiala, Admiraliteedi basseini piirkond ja linnahalli ümbrus.

Margi sõnul näitab linnaruumi analüüs, et linnavalitsuse uus hoone peaks paiknema nn kesklinna jalakäijate ja ühissõidukite alas, olles kõigile linnakodanikele hõlpsalt ligipääsetav.

Praegu on selliseks kohaks eelkõige raekoja ja Viru keskuse vaheline linnaruum, kuid seda oleks võimalik pikendada mere suunas.

“Ühissõidukite ligipääsust ja avaliku ruumi seisukohast vaadates on sadamaala koha peal praegu auk, mis tuleks täita,” ütles Mark teisipäeval, tutvustades analüüsi uut administratiivhoonet puudutaval seminaril.

Margi eelistuseks on ala, mis on Admiraliteedi basseini ümber, sest sinna saaks rajada uue linnakeskuse ja teisi avalikke hooneid, näiteks ooperiteatri.

Vaja on võimsat ideed

Arhitekt Andres Alveri sõnul on väga hea linnaruum seotud võimsate ruumiliste ideedega. Selliste näiteks tõi ta ala Viru hotellist linnahallini ning Viru ja Olümpia hotelli vahelise ala.

Sadamaala elustamiseks soovitas ka tema avalikku hoonet, linnaväljakut ja rannapromenaadi, mis kulmineeruks pargiga Admiraliteedi basseini ääres. “Park avaks vaate päikeseloojangule ja kui meil seal veel purjelaevad oleks, siis oleks see pilt väga ilus,” lausus Alver.

Alver rõhutas, et sadamaala eraldatuse vältimiseks tuleks Põhjaväila käsitleda normaalse tänavana, mitte maanteena, sest muidu on see nagu jõgi, mis eraldab mereala kesklinnast. Ooperiteater võiks tema arvates täiendada linnahalli. Teisele poole linnaparki võiks jääda laevaterminal.

“Admiraliteedi basseini võimalused on veel õhus ja olemas. Need tuleb vaid ära kasutada,” ütles Alver. Planeerimise eest vastutav abilinnapea Kalev Kallo on väitnud, et linnale vajalik 35 000-ruutmeetrine hoone ei mahuks Admiraliteedi basseini äärde ära.

Uus hoone aastaks 2010

Linna peaarhitekt Ike Volkov seadis kahtluse alla, kas jalakäijate ligipääs administratiivhoonele on nii oluline. “Linna administratiivhoonesse on enamasti asja projekteerijatel ja arhitektidel. Niisama on sinna ka tore jalutada, iseasi, kas sellel põhjust on,” ütles Volkov.

Teiselt poolt tõi Volkov näiteks Vilniuse linna, kus administratiivhoone ehitati jõe äärde lagunenud linnaossa, kus seejärel hakkas elu käima.

Asukohta valivasse töögruppi kuuluvad linnapea Jüri Ratas, abilinnapea Kalev Kallo, linnasekretär Toomas Sepp ja linna peaarhitekt Ike Volkov. Arhitektide liitu esindavad Ülar Mark, Indrek Allmann, Margit Mutso ja Villem Tomiste.

Oktoobri algul alanud koostöö peaks jaanuaris viima asukoha valikuni ja rahvusvahelise arhitektuurikonkursi väljakuulutamiseni, et uus hoone 2010. aastal püsti saaks.