Kuna pool aastat kestnud palgaläbirääkimised Tallinna trammi- ja trollikoondise tööandjaga on siiani edutult läinud, ei välista transpordi ametiühing seetõttu ka streiki.

Pool aastat kestnud läbirääkimiste jooksul ei ole trammi- ja trollikoondise juhtkond ühtegi palgatõusupakkumist teinud ja seetõttu pöördus ametiühing riikliku lepitaja Henn Pärna poole.

Transpordi ametiühingu TTTK osakonna peausaldusisiku Alexander Martynenko sõnul ei käitu juhtkond konstruktiivselt, mistõttu ei jäänud ametiühingul muud võimalust kui pöörduda riikliku lepitaja poole ja tõsta enda aktsioonivalmidust. Martynenko selgitas, et võimaliku streigiloa saab samuti anda vaid riiklik lepitaja.

“Praegu tulevad meil igasugused meeleavaldused, piketid ja avalikud koosolekud,” avaldas Martynenko edasisi plaane.

Trammi- ja trollikoondise töötajate sihiks on siiski lepingu sõlmimine, mitte streik, ning seetõttu alustatakse avalike koosolekute ja avaldustega. “Aga kui riiklik lepitaja annab loa, mis siis ikka. Ma ei välista seda streiki – toim,” rääkis Martynenko.

Tööandjalt nõutakse praegu kahte palgatõusu: 10% aprillis ja 10% alates oktoobrist. Ettevõtte palgakulusid suurendaks see sel aastal hinnanguliselt 12%.

Viimane kollektiivleping TTTK ja transpordi ametiühingu vahel kaotas kehtivuse märtsi lõpus. Seega ei lasu töötajatel praegu töörahu kohustust.