Seitse kuud on Tšehhi klaasisepad olnud ametis monumendile sobiva lamineeritud klaasi väljatöötamisega. Loonud 10–15 klaasivarianti, hoidnud materjali katselaboris külmas ja kuumas, kiiritanud ja niisutanud. Koguni vasaraga tagunud.

Harjumäe nõlvale püstitatava Vabadussõja võidusamba materjal on peaaegu valmis – Tšehhi klaasitehas Sans Souci katsetab klaasi veel valguskiirgusega ja peidab optiliste katete taha 350-kiloste plokkide kinnitusankrud.

Eile veidi pärast südapäeva saabus pidulik hetk, kui Tšehhi klaasitehase Sans Souci juht Martin Chab, Vabadussõja võidusamba üks autoreid Andri Laidre ja kaitseministeeriumi osakonnajuhataja Veiko Pärlin ronisid Harjumäe ees autokasti, et klaasploki näidiseksemplari esitleda.

Kolmekesi võeti kinni viie sentimeetri paksusest ning meeter korda kaks läbimõõduga klaasplokist, et peakangelane päikese suhtes võimalikult soodsasse asendisse keerata. Ja siis: ajalehetoimetuste fotoaparaadid klõpsusid, Meelis Muhu dokumentaalikaamera surises.

Monumendi jaoks kulub selliseid plokke sadu. Kuidas tehas neid valmistab, on Martin Chabi sõnul konfidentsiaalne ja vaatama ei lubata ka autoreid. “Täpselt ei oska öelda, millal ehitama hakkame, aga tähtaeg on 15. oktoober,” ütles ta.

Optilisest klaasist katted

Monumendi üks autoreid Andri Laidre nägi klaasi valguse käes samuti esimest korda ja on tulemusega rahul. “Efekt on saanud nii, nagu oleme soovinud,” kinnitas Laidre. Järgmisena uuritakse, kuidas klaasplokid käituvad, kui reflektoritega nende vahele valgus lasta. “Enne kui me pole “jah” öelnud, projekt edasi ei liigu,” märkis ta.

Viimaste uuendustena otsustati, et kõigisse vuugivahedesse tuleb klaasi paisumise ja kokkutõmbumise lubamiseks panna vahetükid, mis näha ei jääks. Kriitikat pälvinud mustad tihendid on metalsete kinnitite alt juba kadunud, nüüd otsustati ankrute peitmiseks neile peale liimida optilisest klaasist katted. “Labor töötab täie auruga kogu aeg,” nentis kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt.

Kuidas jääb siiski vandalismile vastupidamisega? Üks ajakirjanik sikutas taskust võtmed ja küsis klaasitehase juhilt otse, kas võib natuke klaasi kraapida. Vaikus. Pausi järel ütles Chab õige vaikselt, et tegemist on proovimudeliga, ja lisas: “Ma ei tea, mis juhtub.” Et kes tahab, võib kraapida tavalist klaasi. Ajakirjanik pani seepeale võtmed tagasi. Näpu all oli klaas nagu klaas ikka, tavapärasest paksem küll ja seest jäine.

Kaitseministeerium on seadnud sihiks avada monument 28. novembril Eesti 90. aastapäeva pidustuste lõppakordina, praegu käivad alal arheloogilised väljakaevamised ja ministeerium taotleb luba vundamendi ehitamiseks.