Nii on Tartu ülikooli suu­rimas, sotsiaal- ja haridusteaduskonnas õpingute jätkamiseks vajalikud TULE-programmi dokumendid suutnud ära täita ja ülikoolile esitada vaid viis inimest. Teaduskonna dekanaadi juhataja Piret Orav ütles, et praegust avalduste esitamise tempot vaadates võib järeldada, et TULE pole just eriti populaarne.

„Hämmastav on see, et kui kevadel esialgne info välja tuli, hakati TULE-programmi kohta väga palju küsima. Juunis oli täielik vaikus. Nüüd siis küsitakse taas infot, kuid avalduste täitmiseni jõuavad miskipärast vähesed,” rääkis Orav.

Tartu ülikool on TULE-avaldusi kogunud alates 14. juulist ja neid saab esitada veel selle reedeni. Orav ennustab, et just nädala lõpp toob avaldustele tublisti lisa. „Noored esitavad oma avaldused ju teadupärast tähtaja lõpus, aga see, et neid avaldusi praeguseks nii vähe on, on ka meie jaoks suur üllatus,” tunnistas Orav.

Tõenäoliselt on ülikooliõpingud 2003/04.–2008/09. õppeaastal katkestanud endised üliõpilased kimpus liiga keerulise avaldustekomplekti täitmisega. Mitu ülikooliõpingud katkestanud ja TULE-ga ülikooli naasta soovivat isikut on Eesti Päevalehele kurtnud, et ei suuda toime tulla ennekõike varasemate õpi- ja töökogemuste kirjapanekuga.

Roland, kes kolme aasta eest jättis pooleli õpingud majandusteaduskonnas ja saaks Eu­roopa Liidu toetusel haridustee lõpetada, ütles, et ei pea mõistlikuks kulutada aega keeruka VÕTA-avalduse täitmisele.

VÕTA-avalduse täitmise keerukust möönab ka Piret Orav. „Kuid see pole liigne bürokraatia, sest kui me ei arvestaks vastuvõtmisel üliõpilase varasemaid õpitulemusi, siis mille alusel me neid vastu võtaksime?” küsis Orav.

Tartu ülikooli üliõpilasnõustaja Kristina Kongi ütles, et VÕTA-avalduste täitmine on ettevõtmise asi ja alles hiljuti ülikoolis õpingud katkestanud saavad selle täitmisega hakkama paari tunniga. Seevastu vanade õppekavade järgi õppinutel võib paberimajandusele kuluda isegi paar päeva.

Tallinna ülikoolis lisavastuvõtt

Ka Tallinna ülikoolis, kus sarnaselt Tartu ülikooliga kehtib VÕTA-avalduse esitamise nõue, on probleeme TULE-õppekohtade täitmisega. Mais toimunud esimeses vastuvõtuvoorus laekus 61 tasuta õppekohale kõigest 65 avaldust.

Kuna üks tasuta õppekoht annab teoreetilise võimaluse õpingud lõpetada umbes 1,5 endisel üliõpilasel, siis ei suudetud kõigile tasuta kohtadele Tallinna ülikoolis üliõpilasi leida.

Seepärast korraldabki Tallinna ülikool 18.–19. augustil TULE-kohtadele täiendava vastuvõtu.

Pealtnäha ladusamalt kulgeb TULE-programmi vastuvõtt vaid maaülikoolis, kus 33 TULE-õppekohale on praeguseks avalduse esitanud 41 endist üliõpilast. Maaülikooli TULE-avalduste vastuvõtt lõpeb aga alles 16. augustil.

TULE ja VÕTA

Mis on TULE?

•• Kõrghariduse katkestanute haridustee jätkamiseks loodud programm TULE on akronüüm üleskutsest: „Tule uuesti, lõpeta edukalt!” Programmi elluviija on haridus- ja teadusministeerium ning seda rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik.

•• TULE-programmi raames saavad õpinguid jätkata 2003/04.–2008/09. õppeaastal diplomi-, bakalaureuse- või magistritaseme õpingud katkestanud endised tudengid.

Mis on VÕTA?

•• Akronüüm sõnadest „varasema õppe- ja töökogemuse arvestamine”.

•• VÕTA-programmi eesmärk on väärtustada inimese teadmisi, oskusi ja pädevust sõltumata nende omandamise viisist ning võimaldada neid kasutada kooli astumisel, katkenud õpingute jätkamisel, õppekava vahetamisel ja kutse omandamisel.

•• VÕTA on elukestva õppe ja eri õppeastmete ning õpingute ja tööturu seoste arendamine.